Oblik putovanja vozom potiče i Europska unija koja već nekoliko godina poklanja karte mladima, koji se na avanturu života mogu otisnuti u samostalnom angažmanu ili pak s grupom prijatelja.Ovogodišnji konkurs započeo je 16. aprila u 12 sati i trajat će sve do kraja mjeseca.

Upoznavanje europskih gradova, predivnih krajolika i zanimljivih ljudi, stjecanje novih iskustava i širenje vidika… Sve to mogu 18-godišnjaci s područja Europe doživjeti uz besplatnu kartu za voz i niz popusta na najrazličitije turističke sadržaje. Naime, Europska komisija prije dva dana objavila je ovogodišnji konkurs za besplatne željezničke karte za putovanja Europom za mlade od 18 godina.

Na konkurs se mogu prijaviti svi oni koji su rođeni između 1. maja 2005. i 30. juna 2006., uključujući i te datume, a putovanje od maksimalno 30 dana treba realizirati između 1. juna 2024. do 30. septembra 2025. Oni koji napune 18 u drugoj polovici godine moći će se prijaviti u sljedećem krugu konkursa koji će biti raspisan u oktobru.

U svakom krugu konkursa propusnicu dobiva 35 hiljada mladih, tako da ukupno 70 hiljada osamnaestogodišnjaka dobiva priliku upoznati kontinent vozom i uz brojne popuste. Program DiscoverEU jedna je od aktivnosti programa Erasmus+ i u njemu mogu sudjelovati mladi iz zemalja EU, ali i zemalja pridruženih programu, među kojima su Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Osim besplatnih karata za vlak, sudionici ovog programa dobivaju i kartice s kojima ostvaruju popuste na više od 40.000 mjesta u Europi, od javnog prijevoza, kulturnih sadržaja, smještaja, prehrane do drugih zabavnih aktivnosti koje su dostupne u svim zemljama članicama Europske unije, prenosi Putnikofer.hr.

Prošle je godine Europska komisija, mimo ovog konkursa, ponudila još 10.000 dodatnih željezničkih karata osobama između 18 i 20 godina iz različitih zemalja. Kako bi odabir sudionika bio pravedan, iz Komisije navode kako svakoj zemlji dodjeljuju određeni broj putnih karata na temelju broja stanovnika u usporedbi s cjelokupnim stanovništvom EU. Detalje o načinu prijave pronađite na ovom linku.Nažalost, Bosna i Hercegovina ne učestvuje u ovom programu koji bi bio sjajna prilika za mlade Bosance i Hercegovce.

Izvor Radio Sarajevo