Ako ne volite svoj posao ili ga čak i mrzite, to može prouzrokovati ne samo nezadovoljstvo na radnom mjestu, već i dodatne fizičke i mentalne simptome, koji utiču na vaš život na druge načine. Donosimo vam sedam stvari koje se mogu dogoditi, kada toliko mrzite svoj posao da doživljavate i fizičke probleme.

Nedostatak sna

Nedostatak sna, zajedno sa dodatnim stresom, može učiniti da se vaš um osjeća premorenim. Na isti način na koji možete iskusiti fizički umor, možete iskusiti i mentalni umor. Mentalni umor može biti potpuno iscrpljujući, i uzrokovati da osjetite simptome slične izgaranju. Mentalni umor može otežati fokusiranje i produktivnost, jer se nikada ne osjećate potpuno energično ili odmorno.

Glavobolja

Nezadovoljstvo na radnom mjestu može dovesti do glavobolje, čak i do migrene. To su tenzijske glavobolje, koje nastaju kada se vaše tijelo stegne i utiče na dotok krvi u mozak. Može ih pokrenuti stres izazvan nezadovoljstvom na radnom mjestu.

Umorni ili bolni mišići

Kada ste nesrećni i osjećate napetost, vaši mišići se nesvjesno grče. Zgrčeni mišići mogu dovesti do drugih tjelesnih bolova, poput bolova u leđima, ramenima i drugih bolova u mišićima i zglobovima. Do toga dolazi kada se čovjek nađe u stresnom okruženju u kojem je zaista teško da se opustite.

Nesanica

Ekstremni stres i nezadovoljstvo, mogu dovesti do gubitka sna. Možda će vam biti teško da opustite tijelo i um i da se naspavate kako biste se osećali odmorno. Nedostatak sna može doprinijeti i pojačati druge simptome povezane sa stresom, poput glavobolje i mentalnog umora.

Povećanje tjelesne težine

Ako niste zadovoljni svojim poslom, vjerovatno ćete primjetiti povećanje tjelesne težine. Ovo može biti uzrokovano višestrukim faktorima. Prejedanje je uobičajeni mehanizam za suočavanje sa stresom kojim se pribjegava kada ste nezadovoljni po pitanju karijere, i niste motivisani za vježbanje nakon iscrpljujućeg dana na poslu.

Oslabljeni imuni sistem

Oslabljeni imunološki sistem može dovesti do lakog razboljevanja. Ne samo da ste skloniji zarazi virusima poput prehlade, upale grla, gripa, stres i nezadovoljstvo mogu dovesti do toga da nečije tijelo zahtijeva duži period oporavka, nego što je uobičajeno za ove viruse.

Izvor:Blic