Foto: Pixabay

Ginisova knjiga rekorda upravo je predstavila najskuplji hamburger na svijetu – i to je ostavilo ljude potpuno zbunjenim. Nazvan „Zlatni dečko“, ova ambiciozna “pljeskavica” nije tipična kombinacija mesa, sira i kornišona.Kao što ime sugeriše, zapravo okupan je zlatnim listićem, dok je sam hamburger napravljen od vrhunske sočne vagiu govedine, obložene kavijarom i kraljevskim rakovima. Čak su i njegove lepinje i kolutići luka napravljeni od Dom Perinjon šampanjca.I prodaje se za nevjerovatnih – 5.000 evra.

“Njegov ukus je opisan kao sladak, kiseo, slan, gorak i “umami” (fermetisan), što znači da ima prijatan slani ukus”, objašnjeno je u Ginisovoj knjizi rekorda prošle nedjelje, kako prenosi “Mirror”: – A visoka cijena zavisi od sastojaka vrhunskog kvaliteta.Ovaj burger je izazavao priličnu kontroverzu na društvenim mrežama. Jedni su predlagali da ga naplaćuju “po zalogaju” 100 dolara, drugi su se šalili da su mogli i skuplji da naprave, ali trećima ništa nije bilo smiješno u ovako elitnom burgeru.”Ovo je uvreda za glad u svijetu”, napisao je jedan korisnik Instagrama.

Međutim, Robert Žan De Vin – idejni tvorac ove kreacije – insistira da je to napravio ovaj hanburger za dobar cilj. Holandski kuvar prvobitno je došao na ovu ideju tokom zatvaranja u vrijeme epidemije kovida.Kako je oduvijek sanjao da će da obori neki svjetski rekord, želio je da skrene pažnju na siromaštvo u Holandiji. Tako je zarada od njegovog prvog Zlatnog dečaka iskorišćena za izradu 1.000 paketa hrane za porodice u nevolji.”Mislim, lako je uzeti nekoliko zaista skupih sastojaka i staviti ih na pljeskavicu. Ali za mene je bilo veoma važno da pljeskavica ima i odličan ukus… Želio sam da vidim koliko daleko možemo li da idemo sa tim, koliko možemo da uložimo u to”, objasnio je ovaj kuvar, prenosi ona.rs.

Izvor Nezavisne