Nedavni toplotni val na Mediteranu doveo je do dosta razgovora o izbjegavanju te regije ovog ljeta. Ali nije cijela južna Evropa podložna potpuno istim klimatskim pritiscima.Kada je riječ o planiranju vašeg odmora, naučni pristup mogao bi biti rješenje. Ako planirate dosta unaprijed putovanje mudro bi bilo ciljati na jednu od brojnih mikroklima Mediterana.Od Španije do Turske, Francuske do grčkih otoka, postoje odmarališta i regije koje su izrazito hladnije od svojih bliskih susjeda.

Grčka – Kikladi

Pogledajte kartu Grčke i vidjet ćete oblik koji podsjeća na odron stijene. Obala mu je duga oko 8.500 metara, prenosi Telegraph. Kiklade, koji uključuju Mikonos, Naksos, Paros i Santorini, ljeti uglavnom hladi vjetar Meltemi. Zato su ovi otoci privlačili turiste. Kad je vjetar miran, temperatura raste. Mikonos se ponekad naziva “otok vjetrova”, iako ljubitelji jedrenja kažu da je vjetar često najjači na Androsu i Tinosu.

Portugal

Svaku vrućinu ovdje gotovo uvijek ublažava povjetarac koji dolazi s Atlantika. Nazare, poznat po ogromnim valovima tokom glavnih mjeseci za surfanje od oktobra do marta, ljeti postaje popularan lokalni obalni grad. Regija Algarve poznata je po sunčanoj, suhoj klimi. Ovdje može biti jako vruće, posebno u unutrašnjosti, ali vrijeme je neizbježna borba između toplog Mediterana i Atlantika, te između mora i povjetarca.

Španija

Duž obale Andaluzije, jedne od najpopularnijih plaža na svijetu, ljeti je prosječna temperatura oko 30 stepeni. Ali ugodni gradić Tarifa ima prosječnu temperaturu od samo 24 stepena. Nešto sjevernije, Cadiz ima ljetni prosjek od 27 stepeni, dok je obližnji Jerez de la Frontera – u unutrašnjosti na staroj “granici” između islamskog i kršćanskog svijeta – obično daleko topliji.Sredozemna obala Španije duga je više od 1.000 milja. Možete birati između stotina odmarališta, u rasponu od Cadaquésa i poluotoka Cap de Creus na Costa Bravi sjeverno od Barcelone – gdje možete očekivati 22-26 stepeni – do Jávee (Xàbia), na pola puta između Valencije i Alicantea, i poznatog zbog svoje “rajske klime”.

Italija

Venecijanski Lido i plaže oko Trsta često su i do deset stepeni hladniji od južne obale. Ipak, Capri u bliskoj budućnosti neće premašiti 30 stepeni i često se održava malo svježijim od kopna zahvaljujući povjetarcima. Sjeverozapadna obala je također hladnija. Trgovačka sela Cinque Terre, kao i elegantni Portofino i Santa Margherita Ligure.

Francuska

Odmarališta južne Francuske leže na sličnoj zemljopisnoj širini, ali svako ko je tamo putovao zna kako možete lako pobjeći od vrućih gradova, ići prema gore. Iznad Cannesa, Nice i ostalih svjetski poznatih odredišta ima puno manjih, uzvišenijih mjesta. Utvrđeno selo Eze, smješteno na vrhovima litica na 1.408 stopa iznad Sredozemlja, uspoređuje se s planinom Olimp.Mala pješačka staza nazvana po Nietzscheu vijuga od plaže. Eze ima vlastitu mikroklimu, sunčanu i zaštićenu od vjetrova, ali daleko podnošljiviju nego na razini mora. Atlantska obala Francuske lijepa je i ljeti. Temperatura Korzike je obično između 20-25 stepeni u julu i avgustu, zahvaljujući umjerenim vjetrovima.

Izvor Avaz