Ljekari ističu da građa ženskog tijela, koja se može podijeliti u tri osnovna tipa, ima veze sa sklonostima ka određenim bolestima.Svaki od ovih tipova građe tijela može pružiti uvid u zdravstveno stanje osobe i ukazati na najefikasnije metode mršavljenja za njih.

Tip “jabuke”

Osobe s tijelom u obliku jabuke karakterizira nagomilavanje masnoće oko struka, poznato kao visceralna masnoća. Ova vrsta masnoće smatra se posebno rizičnom jer se nalazi oko vitalnih organa i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, visoki krvni pritisak, dijabetes tipa 2 i određene vrste karcinoma. Međutim, osobe s ovakvom građom tijela obično brže gube težinu uz pomoć dijete i vježbanja.

Tip “kruške”

Tip građe u obliku kruške obuhvata osobe koje većinu masnoće skladište u donjem dijelu tijela. Ova masnoća, poznata kao “pasivna masnoća”, može otežati mršavljenje. Iako nije toliko opasna kao visceralna masnoća, može povećati rizik od varikoznih vena i degenerativnih bolesti zglobova. Ipak, osobe s ovakvom građom tijela imaju manji rizik od bolesti koje često pogađaju “jabuke”.

Tip “pješčanog sata”

Građa tijela u obliku pješčanog sata ima tendenciju da težinu ravnomjerno raspoređuje po tijelu, uključujući i područje oko struka. Ovaj tip građe nosi povećan rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Slično kao i kod ostalih tipova, dijeta i vježbanje mogu pomoći u smanjenju zdravstvenih rizika povezanih s ovom građom tijela.

Izvor Avaz