Iako kartoni u kojem se drže jaja u marketima izgledaju praktično i za korištenje kod kuće, ne bismo ih trebali koristiti nakon kupovine. Naime, skladištenje jaja u kartonima može naštetiti više nego što mislite.

Na nekim od ovih kartona zna i pisati da ih ne bismo trebali više koristiti i kako ih trebamo odmah odložiti u kantu za smeće. Razlog se krije u tome što mogu sadržavati razne mikroorganizme koji nam mogu naštetiti.

Kartonske kutije za jaja ne možemo adekvatno očistiti za dužu upotrebu, a zbog toga mogu sadržavati salmonelu, koja može izazvati trovanje hranom i druge probavne smetnje. Posebno je opasna za ljude koji već imaju zdravstvenih problema.

Kartonska kutija može narušiti i samu kvalitetu jaja pa se preporučuje da se izbjegava stavljanje ovih pakiranja, ali i samih jaja na čiste kuhinjske površine.

Svakako treba obratiti pažnju prilikom razbijanja jajeta. Naime sadržaj jajeta ne smije doći u kontakt sa vanjskim dijelom ljuske. Posude i pribor koje su dodirivale jaja ili ambalažu u kojoj su se nalazile treba dobro i pažljivo oprati.

Karton u kojem su bila jaja bacite u kantu za smeće, a možete ga korisiti umjesto kocke za loženje, jer je odlična zamjena. Svakako poslije rukovanja s ovom ambalažom i jajima dobro operite ruke kako bi spriječili moguću zarazu.

Izvor:Klix