Ove godine na Oskaru je trijumfovao “Openhajmer”, ali polako ulazimo u period kada već počinju predviđanja koji filmovi bi mogli da uđu u trku za Oskara u 2025. godini.Američka filmska akademija je saopštila da će nominacije biti poznate 17. januara 2025. godine, a zvanična ceremonija dodjele biće održana 2. marta 2025. godine.

Poznati prvi favoriti?

Prema nekim izvorima nastavak filma “Dina” i animirani film “U mojoj glavi 2” su već uspjeli da istrasiraju svoj put ka nominacijama ove prestižne filmske nagrade.Iako su zapažene uspjehe doživjeli filmovi “Rivali” sa Zendejom i “Građanski rat”, mnogi su ubijeđeni da za njih neće biti mjesta u nekoj od nominacija, s obzirom da ljeto ali i jesen donose velike filmove.

Očekivanja od istorijske drame i trilera

Među filmovima na koje se već sad računa da će ući u trku, a koja se još nisu pojavila u bioskopima su ostvarenja: triler o izborima za papu “Conclave” sa Izabelom Roselini, kao i “Blitz” dugo očekivana istorijska drama, o grupi stanovnika Londona koji pokušavaju da prežive bombardovanja u Drugom svjetskom ratu.Ipak, pojedini mediji koji se bave filmom, strahuju da će neki dobri filmovi ove godine ostati ispod radara Američke filmske akademije, jer će produkcija kasniti zbog štrajka u Holivudu koji je završen prošlog ljeta.

Izvor CDM