Uz objavljenu listu nominovanih za 95. dodjelu Oscara koja je na rasporedu 13. marta, mnogi su bili iznenađeni da se određeni glumci, reditelji i filmovi nisu našli na popisu kandidata.Kao što se i očekivalo, naučno-fantastični ep Daniela Kwana i Daniela Scheinerta “Everything Everywhere All at Once” dominirao je listom s jedanaest nominacija, kao i “The Banshees of Inisherin” Martina McDonagha i “All Quiet on the Western Front” Edwarda Bergera sa po devet nominacija.Pored Austina Butlera, Cate Blanchet, Brendana Frasera koji su se također našli na listi, određena imena su izostavljena što je izazvalo čuđenje.Među onima koji nisu pronašli svoje mjesto na popisu je i Tom Cruise za “Top Gun: Maverick”. Čak i uz nominaciju za najbolji film i niz pohvala u tehničkim kategorijama, nastavak blockbustera “Top Gun” isključen je za najbolju režiju (Joseph Kosinski) i – što je još veće izneneđenje – za najboljeg glumca (Tom Cruise). Također je propustio nominaciju za najbolju kinematografiju, za koju se opširno predviđalo da će pobijediti.

Violi Davis za ulogu u “The Woman King” također su predviđali nominaciju. No, film iz septembra zaboravili su birači, koji su također zanemarili film za kategoriju najbolji film, reditelja (Gina Prince-Bythewood) i sporednu glumicu (Lashana Lynch).Nakon što je odbijen za kockarski triler “Uncut Gems”, Adam Sandler je ponovo pokušao da bude nominovan sa košarkaškom dramom “Hustle”. Međutim, čak i s priznanjem za najboljeg glumca na dodjeli nagrada Udruženja filmskih glumaca, nije se našao na listi koju su danas objavili.Dok je Angela Bassett favorit za osvajanje Oscara za najbolju sporednu glumicu za film “Wakanda Forever”, Marvelov nastavak nije mogao da parira ogromnom broju nagrada prvog dijela “Black Panther” koji je postao prvi film o superherojima koji je dobio nominaciju za najbolji film u 2019. godini.

Brad Pitt u “Babylonu” igra snažnog glumca koji se uhvatio u koštac sa svojom nestajućom zvijezdom, ali različite reakcije na film i beznačajan rezultat na blagajni možda su mu poništili šanse: nakon što je prošlog mjeseca dobio nagradu za najboljeg sporednog glumca na dodjeli Zlatnih globusa, Pitt nije bio izdvojen ni za jednu drugu veliku nagradu ove sezone.Niti jedna žena nije nominovana za Oscara za najbolju režiju. Prošle godine, novozelandska režiserka Jane Campion osvojila je Oscara za najbolju režiju za svoj rad na “The Power of the Dog”. Godinu prije toga, kineska redateljica Chloé Zhao osvojila je nagradu za najbolju režiju za “Nomadland” te je iznenadilo da se ove godine ni jedna žena nije našla na spisku.Izostavljene su bile Sarah Polley za “Women Talking”, Charlotte Wells za “Aftersun”, Gina Prince-Bythewood za “The Woman King” i Maria Schrader za “She Said”.

Izvor Klix.ba