​Kao i kod većine stvari, količina toplote koju vaša kosa može da podnese bez oštećenja zavisi od tipa kose, stanja u kom se nalaze vaši pramenovi, kao i način njege vaše frizure.

Postoje dani kada želite da vam kosa bude glatka i sjajna, a jedan od najbržih načina da to postignete je feniranje odnosno peglanje kose.

Jedini problem jeste korišćenje pegle ili drugih “vrućih” aparata koji mogu da uzrokuju štetu, pogotovo ako ih neadekvatno koristite.

Proces detaljnog peglanja kose je naporan. Prvo treba nanijeti sredstvo za zaštitu vlasi od toplote, a zatim treba podesiti peglu za kosu na adekvatnu temperaturu, koja se razlikuje od tipa kose.

Možete opeglati kosu a da je ne oštetite, a o detaljnim koracima kako to da postignete, frizerka iz Amerike je objasnila da prvo – većina ljudi ne pere kosu pravilno. Treba šamponirati samo tjeme, ali ne i vlasi.

Generalno, ravniji, finiji pramenovi su skloniji oštećenju, pa ako vaša kosa spada u tu kategoriju, smanjite učestalost peglanja i držite nisku temperaturu. Valovite i kovrčave teksture zahtjevaju nešto višu temperaturu, kao bi peglanje bilo djelotvorno, ali svejedno je važno da vodite računa koliko često peglate kosu, prenosi b92.

Budući da je kovrdžavoj kosi potrebna vlaga, najbolje je da je peglate u manjoj mjeri kako ne biste oštetili vlagu u vlasima. Proizvodi kao što su hidratantni šamponi i regeneratori i ostala sredstva za zaštitu od toplote korisni su prilikom njegovanja, kako bi kosa bila što manje oštećena prilikom peglanja.

Izvor:Nezavisne