Svakodnevnim hodanjem možete smanjiti rizik od raznih bolesti, a stručnjaci navode da je potrebno napraviti barem 10.000 koraka dnevno kako biste smanjili rizik od potencijalnih bolesti i tako bili zdraviji.

Studije pokazuju da se prosječna osoba udeblja oko jedan kilogram svake godine, što s vremenom polako dovodi do nezdrave težine, pa čak i do pretilosti. Stoga je svakodnevno hodanje poželjno ukoliko želite i održavati svoju kilažu.

“Ljudi stvarno mogu smanjiti rizik od pretilosti ako više hodaju. Svakodnevnim hodanjem smanjuje se rizik od dijabetesa, apneje za vrijeme spavanja, hipertenzije i depresije”, rekao je autor studije dr. Evan Brittain.

To je još jedna studija koja ilustrira snažan utjecaj gdje hodanje i drugi oblici fizičke aktivnosti imaju na pozitivan uticaj na naše zdravlje. Zapravo, ako ustanete i krećete se 21,43 minute svaki dan u sedmici smanjit ćete rizik od smrti od svih uzroka za jednu trećinu, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Trenutne preporuka za fizičku aktivnost za odrasle je 150 minuta vježbanja umjerenog intenziteta, kao što su brzo hodanje, ples, vožnja bicikla i aerobik, te dva dana sedmično za aktivnosti koje jačaju mišiće.

Zdravstvene dobrobiti rastu su sa svakim korakom, pokazalo je istraživanje, ali su dosegle vrhunac na 10.000 koraka. Brojanje koraka može biti posebno važno za ljude koji se bave neplaniranom fizičkom aktivnošću kao što su kućni poslovi, vrtlarenje i šetnje pasa.

Izvor:Klix