www.pexels.com

Polemika oko toga da li postoji ljubav na prvi pogled je uvek aktuelna. Međutim, za koje vreme se zaljubljujemo kada upoznamo nekoga?Ideja o ljubavi na prvi pogled nam je svakako preneta iz romantičnih filmova. Međutim, zanimljivo je da postoje istraživanja koja potkrepljuju ovu ideju. Evo šta kažu stručnjaci kada je ljubav u pitanju.

Za koje vreme se zaljubljujemo?

Studija iz 2010. je pokazala da je mozak sposoban da pošalje poruke ljubavi u roku od jedne petine sekunde od susreta sa nekim. Studija iz 2006. pokazala je da se privlačnost procenjuje u roku od desetinke sekunde. To možda i nije ona ljubav koja menja život i na kojoj se gradi porodica i odluke donose u momentu.Još jedna studija je pokazala da je potrebno oko 4-5 meseci da se kaže „volim te“. Ljubav je osećanje vođeno intenzivnim emocijama, ali je neophodno sa njima biti oprezan i razumeti zašto se tako osećate i proceniti nameru vašeg potencijalnog partnera kroz vreme.

Iako je rasprostranjeno mišljenje da su žene te koje lako padaju, one su zapravo prilično pametne kada je u pitanju zaljubljivanje. Istraživanja su ta koja su pokazala da su muškarci ti koji se brzo i jako zaljube.Kada ste mladi i izlazite, parovi mogu biti zajedno godinama pre nego što je konačno preuzeo životne obaveze poput braka i dece. Međutim, sa starenjem parovi mogu da se brže odluče na neke korake. Teoretski bi zaljubljivanje  trebalo da traje manje vremena, ali pod pretpostavkom da smo svesni šta nam treba i šta želimo, kako da komuniciramo i da smo u stanju da preuzmemo odgovornost za svoje mane. Naravno to nije uvek slučaj jer nekada ljudi pronalaze nekoga zbog pritiska okoline.

Oni su i ti koji ranije kažu volim te.Naravno, treba uzeti u obzir i društvene razlike, obrazovanje, kulturno poreklo i uticaj vršnjaka. Muškarci su vizuelno vođeni što znači da kada pronađu nekoga privlačnog i osete vezu sa njima, manje je verovatno da će ostati oprezni i nastaviti da kritički procenjuju svoja osećanja i traže nedostatke na način na koji žene to rade.

Izvor BSC Happy portal