Ovogodišnji međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” biće održan od 23. do 27. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, i U u takmičarskom programu naći će se 17 izabranih kratkometražnih filmova od prijavljenih 536, najavili su ministar kulture Srbije Maja Gojković i reditelj i osnivač ovog festivala Emir Kusturica.Glavni gost biće italijanski reditelj Mateo Garone, a ove godine Festival neće imati muzički dio, zbog restrikcija i finansijskih nemogućnosti.Za “Zlatno”, “Srebrno” i “Bronzano jaje”, kao i za nagradu “Vilko Filač” za najbolju filmsku fotografiju takmičiće se autori iz Srbije i još 14 zemalja.

Tu su djela autora iz Austrije, finske, Grčke, Poljske, Švedske, NJemačke, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Sjeverne Makedonije, Indije, Češke, Hrvatske i Rusije.Međunarodni žiri čine italijanski pisac i publicista Sandro Veronezi, srpska glumica Bojana Panić i režiser iz Uzbekistana Muzafarkon Erkinov.O nagradi “Vilko Filač” odlučiće direktor fotografije iz Rima Vladan Radović i direktor fotografije iz Francuske Mišel Amatje.Programske cjeline festivala su su “Savremene tendencije”, “Retrospektiva velikana” i “Novi autori”.Gosti Festivala biće reditelji filmova u programskoj cjelini “Savremene tendencije” Mateo Garone, Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov i Đakomo Abruceze.

Nagrada Festivala “Drvo života” biće dodijeljena nagrađivanom italijanskom reditelju Mateu Garoneu.Festival će biti održan u organizaciji produkcijske kuće “Rasta internešnel”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf je filmski i muzički festival koji se svake godine organizuje u etno-selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre Gore u Srbiji.Osnivač i direktor festivala je filmski reditelj Emir Kusturica.

Osnovan je 14. januara 2008. godine sa ambicijom da se mladim filmskim stvaraocima pruži šansa da prikažu svoja ostvarenja.”Kustendorf” filmski festival zamišljen je i kao mjesto susreta velikana savremenog filma, mladih filmskih stvaralaca i studenata režije koji učestvuju u takmičarskom dijelu sa svojim filmovima kratkog metra, i afirmisanih svjetskih reditelja i glumaca čiji se filmovi prikazuju van takmičarske konkurencije.Festival predstavlja i susret muzičkih sastava koji svake festivalske večeri održavaju koncerte.

Izvor Nezavisne