​S obzirom na kontinuirani porast troškova života, vikend-putovanje može se činiti kao luksuz, ali to ne mora biti slučaj.

Još postoji mnogo pristupačnih destinacija, naročito ako putujete udvoje. Ako želite pobjeći na romantični vikend s ograničenim budžetom, novo istraživanje Jersey Island Holidaysa moglo bi vam biti od koristi.

Analizirajući prosječnu cijenu taksija, alkohola, smještaja, večere i ostalog tokom dva dana, istraživanje je došlo do popisa najpovoljnijih evropskih destinacija za vikend udvoje. Pa iako ovdje nema “izvikanih” destinacija, možda vam i ovaj popis pomogne te poželite da vidite neki od ovih gradova.

Zanimljivo je da je najpovoljnijim odredištem u istraživanju proglašen grad Niš u Srbiji, gdje vam za vikend treba tek 125 evra. Treći po veličini grad u Srbiji takođe nudi arsenal toga što možete vidjeti i raditi, ovdje ćete pronaći sve, od rimskih ruševina i srednjovjekovnih tvrđava do drevnih banja.

Sljedeća dva najjeftinija grada bila su u Bosni i Hercegovini: Banja Luka, gdje će vas vikend stajati otprilike 135 evra, te Tuzla, gdje prosječna potrošnja iznosi 5 evra više. Balkanska odredišta dominirala su popisom, što se da vidjeti i prema ostatku popisa deset najpovoljnijih gradova:

  1. NišSrbija
  2. Banja LukaBosna i Hercegovina
  3. Tuzla, Bosna i Hercegovina
  4. PrištinaSrbija
  5. SkopljeSjeverna Makedonija
  6. Podgorica, Crna Gora
  7. KišinjevMoldavija
  8. DebrecenMađarska
  9. Lublin, Poljska
  10. BeogradSrbija

Izvor:Nezavisne