Mačka koju je Sabahudin Spahović, pripadnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), sa svojim kolegama donio iz misije spašavanja u Turskoj danas je dobila pasoš.

Pripadnik FUCZ-a udomio je mačku iz Turske koja je zajedno sa njim stigla u Sarajevo. Ime je dobila po djevojčici koja je nakon 248 sati pronađena živa ispod ruševina.”Od danas je Aleyn zvanično nova stanovnica Bosne i Hercegovine”, napisao je pripadnik FUCZ-a na društvenim mrežama.

Prema procjeni veterinara mačka Aleyn, a stara oko pet mjeseci. Spasioci koji su tragali za preživjelima nakon razornog zemljotresa u Turskoj pronašli su mačku posljednjeg dana boravka u misiji.

Oni su boravili u pokrajini Hatay gdje su učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju. Jedan od pripadnika FCUZ-a, kući se vratio sa mačkom koju je spasio.

Pripadnici FUCZ-a i Gorske službe spašavanja (GSS) sa psima tragačima učestvovali su u akcijama potrage i spašavanja u zemljotresom teško pogođenoj turskoj pokrajini Hatay.

Izvor:Klix