Dok se žitarice najčešće smatraju hranom za doručak, neki preporučuju njihovo konzumiranje prije spavanja. Ipak, uzevši u obzir da najčešće sadržavaju dodani šećer stručnjaci smatraju da je bolje ne konzumirati ih dva do tri sata prije spavanja.

Premda se žitarice najčešće brendiraju kao hrana za doručak, određeni proizvođači reklamiraju ih i kao hranu pogodnu za večernji obrok. Međutim, koliko to zapravo može pomoći vašem organizmu da zaspite?

Ritual jela prije spavanja odavno je bio negativno karakterisan. Istraživanja su pokazala da konzumiranje obilnog obroka previše blizu spavanju može štetiti snu. Rafinirani šećeri mogu povećati nivo šećera u krvi, uzrokujući porast energije i održavajući ljude budnima duže.

Dok određene žitarice možda dolaze sa umirujućim sastojcima one najčešće sadrže dodani šećer koji može poremetiti vaš ciklus spavanja.

“Pošto šećer može djelovati kao upala koja remeti san, najbolje je izbjegavati ga što je više moguće prije spavanja. Kao opće pravilo, preporučio sam da neko ne jede šećer dva do tri sata prije spavanja kako bi se omogućila pravilna probava”, rekao je neurolog Brandon R. Peters

Povremeni slatkiš prije spavanja možda vam neće štetiti, ali se generalno konzumiranje ne preporučuje.

Oni koji žele poboljšati san putem hrane mogli bi probati voće kao što su banane, trešnje, paradajz, orasi ili zob, od kojih svi sadrže melatonin, hormon koji se prirodno pojavljuje u tijelu i reguliše san.

Izvor:Livestrong.com