Početak svakog dana sa zdravom hranom za doručak ključ je svakog procesa mršavljenja.

Hranjiv doručak može vam dati energiju i spriječiti vas da donesete nezdrave odluke ako preskočite ovaj važan obrok.

Lisa R. Young, doktorica i autorica “Finally Full, Finally Slim” pojašnjava koja hrana je najbolja za smanjenje tjelesne masnoće.

Započnite svoja jutra sa sagorijevanjem masti dodavanjem ove zdrave hrane u svoju rutinu.

Bobičasto voće

Bilo da su vaše omiljeno bobičasto voće borovnice, jagode, kupine, maline, brusnice, znate da jedete nešto hranljivo. Uzmite, na primjer, brusnice. Prema WebMD-u, brusnice se nazivaju “superhranom” jer sadrže puno antioksidansa zajedno s antocijaninima, koji imaju protuupalna svojstva.

Dodavanje svježeg bobičastog voća u smoothie ili ovsene pahuljice pametan je izbor ako želite da smršate, s obzirom na to da imaju malo kalorija. Samo jedna šolja borovnica će vam dati četiri grama dijetalnih vlakana i 25 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina C, objašnjava zdravstveni sistem klinike Mayo. Osim toga, jedna cijela šoljica ima samo 80 kalorija.

Chia sjemenke

“Chia sjemenke su izuzetno hranljive, sadrže omega 3 masne kiseline, kalcijum, magnezijum, mangan i rastvorljiva vlakna. Istraživanje je pokazalo da je uključivanje rastvorljivih vlakana u vašu ishranu povezano sa gubitkom težine. Štaviše, chia semenke također sadrže visoku količinu proteina koja može smanjiti glad”, objašnjava Young.

Dakle, sljedeći put kada budete uživali u domaćem smoothie zdjeli ili parfeu od jogurta za doručak, ne zaboravite da ga dopunite s malo chia sjemenkama.

Jaja

Jaja su još jedna sjajna “superhrana” za doručak jer su prepuna hranljivih materija. Osim toga, lako se spremaju i izuzetno su svestrana. Umutite ih, dodajte u tost s avokadom, pretvorite ih u omlet sa povrćem ili uživajte u njima sa zobom za slanu poslasticu.

“Jaja se mogu napraviti na različite načine, tako da vam neće dosaditi. Osim toga, jaja su prepuna toliko sjajnih vitamina i minerala koji su izuzetno korisni za naše zdravlje. Jaja također sadrže veliku količinu proteina koji mogu promoviraju osjećaj zadovoljstva i punoće”, objašnjava Young.

Avokado

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ne zaboravite na avokado.

“Avokado se smatra hranom bogatom kalorijama i bogatom kalijumom, folatom i vitaminima C i K. Avokado je pun vlakana i nezasićenih masti koje su zdrave za srce koje pomažu da ostanete siti između obroka”, kaže Young.

Izvor:Klix