Kada je u pitanju gubitak težine, vjerovatno tražite brze rezultate. Shvaćamo – ne vidjeti pomjeranje skale kada naizgled sve radite kako treba može biti u najmanju ruku frustrirajuće.

Zato su tu stučnjaci koji će ponuditi apsolutno najbolju hranu sa visokim sadržajem proteina za gubitak masti na stomaku.

Ako je vaš cilj da smanjite salo na stomaku koje vam visi preko pantalona, ​​Nacionalna akademija sportske medicine (NASM) preporučuje unos od 1,6 do 2,2 grama proteina za svaki kilogram tjelesne težine dnevno. Imajući to na umu, The Nutrition Twins, Tammy Lakatos Shames, RD, CDN, CFT , i Lyssie Lakatos, RD, CDN, CFT , dijele pet svojih najbolje preporučenih visokoproteinskih namirnica za gubitak masnog tkiva na stomaku.

Jaja

Nešto jednostavno kao što je jaje jedan je od najboljih izvora u ishrani visokokvalitetnih proteina.

“Idealne su za mršavljenje jer su visoko rangirane na ljestvici sitosti, što znači da odlično rade na održavanju sitosti, tako da se nećete stalno okretati više hrane da biste bili zadovoljni”, dodaju.

Osim toga, istraživanja pokazuju da uživanje u jajima za doručak može značajno smanjiti vaš unos kalorija u ostatku dana u odnosu na pecivo.

“Sprečavanje prejedanja je ključno za smanjenje tjelesne masti, a na taj način ćete također zadržati masnoću na stomaku”, dodaju.

Grčki jogurt

“Grčki jogurt sadrži više zadovoljavajućih proteina od običnog jogurta. Konzumiranje jogurta povezano je sa manjom tjelesnom težinom, tjelesnom masnoćom i manjim strukom i manjim stomakom. Pored toga, jogurt je dobar izvor probiotika koji su dobri za vaša crijeva, a zdrav mikrobiom crijeva povezan je s manje tjelesne masti, uključujući i trbušne masti”, dodaje.

Osim toga, istraživanja sugeriraju da probiotici mogu pomoći u smanjenju upale. Upala je ono što vam čini izazovnijim sagorijevanje masti i mnogo lakšim da se nagomilate.

Proteinski prah graška

Ako želite da se nasitite proteinima i vlaknima, razmislite o dodavanju malo proteinskog praha graška u svoj sljedeći smoothie. Ova kombinacija moći će vam pomoći da ostanete siti, sačuvate energiju i osigurate da nivo šećera u krvi ostane stabilan.

“Ovo će pomoći da se spriječi energetski pad i pad šećera u krvi koji uzrokuje žudnju za šećerom i solju i konzumiranje viška kalorija što dovodi do većeg trbuha. Plus, protein graška može pomoći u gubitku težine čak i kada kalorije nisu ograničene”, dodaju.

Losos

Losos je nevjerovatno ukusan i pomaže u otklanjanju gladi i žudnje za prejedanjem.

“Istraživanja su pokazala da su oni koji jedu losos izgubili više na težini, imali niže razine inzulina i značajno manje upale od ostalih riba. Viši nivoi inzulina i upala su povezani s debljanjem, uključujući i stomak”, kažu.

Proklijali tofu

Proklijali tofu je čvrst izvor biljnih proteina. Također, je odlična hrana za pripremu ako želite da u svoju prehranu unesete više biljnih obroka.

“Proklijala soja ima povećanu koncentraciju proteina, a budući da je proklijala, njihove hranjive tvari i protuupalna jedinjenja lakše se apsorbiraju”, napominju.

Ovo je važno jer ako ne varite i ne apsorbujete nutrijente iz hrane koju jedete, veća je vjerovatnoća da ćete imati manjak vitamina B6, B1 i vitamina D koji su svi povezani s debljanjem i upalom, i na kraju više masti na stomaku. A s obzirom na to da je upala povezana s gojaznošću, osiguravanje adekvatne apsorpcije protuupalnih nutrijenata je kritično.

Izvor:Klix