Vjenčanja su za mnoge najbitniji dan u životu. Neka koštaju kao dva privatna aviona, a neki se parovi odluče sami planirati vjenčanja, preuzimajući većinu odgovornosti, ali smanjujući troškove. Drugi, pak, radije angažiraju profesionalce, bez obzira koliko će ih to koštati.Vjenčanja u Sjedinjenim Američkim Državama najskuplja na svijetu. Godine 2019. prosječni trošak za „najvažniji dan u životu“ u SAD iznosio je 29.000 dolara.

Kraljevska porodica

Jedno od najskupljih vjenčanja imali su princ Čarls (Charlesa) i princeza Dajana (Diana) 1981. Tada je potrošeno vrtoglavih 110 miliona dolara. Imali su 3.500 zvanica, a ceremoniju koja se prenosila na TV ekranima pratilo je više od 750 miliona gledalaca u cijelom svijetu. Haljina princeze Dajane bila je ukrašena biserom vrijednim 150.000 dolara i imala je veo dugačak 27 metara.Ni princ Vilijam (Williama) ne zaostaje za roditeljima. Najvažniji dan u životu princa i Kejt Midlton (Kate Middleton) stajao je 34 miliona dolara.

Sudbonosno „da“ rekli su 2011. godine u Vestminsterskoj opatiji i mnogi su ga nazvali vjenčanjem stoljeća. Bilo je oko dvije hiljade ljudi, od kojih su većina bili političari i članovi kraljevske porodice, brojni milijarderi, sportisti i filmske zvijezde. Torta je koštala čak 80.000 dolara, a vjenčanica mlade koštala je nešto manje od 70.000 dolara.Jedno od najskupljih vjenčanja u posljednjoj deceniji imali su sin Dejvida i Viktorije Bekam (Victoria, David Beckham), Bruklin (Bruklin), i njegova tri godine starija izabranica Nikola Pelc (Nicola Peltz), kćerka američkog milijardera Nelsona Pelca. Koštalo je oko 3,6 miliona eura.

Izgrađen stadion

Vimiša Midl (Vanisha Mittal) je kćerka poznatog magnata čelika Lakšmi Midla (Lakshmi Mittala). Njeno vjenčanje koštalo je 65 miliona dolara, a zvanice su dobile pozivnice u srebrenim kutijama, uz avionske karte i plaćene sobe u hotelu s pet zvjezdica u centru Pariza. Vjenčanje je trajalo gotovo cijelu sedmicu, a održavalo se na raznim mjestima, između ostalih u dvorcu Versaju, na Ajfelovom tornju, odakle su gledali vatromet, te na koncertu Kajli Minog (Kylie Minogue), koji je održan posebno za njihovo vjenčanje.Dvoje djece indijskog magnata Subrata Roja (Roya), Sušanto (Sushanto) i Semanto Roj (Seemanto Roy), vjenčali su se istoga dana na istoj ceremoniji, a vjenčanje je koštalo 123 miliona dolara. Vjenčanje je održano u sjevernoj Indiji, a ceremoniji je prisustvovalo više od 10.000 zvanica.Smatra se da se najskuplje vjenčanje održalo se u Dubaiju između Šeika Mohammeda bin Rashid El-Maktoum i Hinde bint Maktoum bin Juma El-Maktoum. I mlada i mladoženja članovi su kraljevske porodice ovog emirata, a za tu su priliku morali sagraditi stadion kako bi vjenčanju moglo prisustvovati čak 20.000. Vjenčanje je koštalo 137 miliona dolara.

Goli pred matičarom

Jedna od najskupljih stavki svakog vjenčanja su vjenčanica i odijelo za mladence. Ali Romkinja Taub i Džejm Smif (Jaymz Smith) odlučili su obaviti nudističko vjenčanje ispred Gradske vijećnice u San Franciscu 2013. godine.Neki gosti su se pridružili mladom paru i skinuli majice. Zvanice i mladenci uživali su uz muziku sve dok nije došla policija i zamotala ih u deke.

Večera od 686.000 dolara

Vjenčanje Megan Markl (Meghan Markle) i princa Harija (Harry) također se ubraja među najskuplja. Potrošili su 45 miliona dolara na ceremoniju 2018. godine, a samo večera za zvanice je koštala 686.000 dolara.

Izvor Avaz