Naučnici Southwestern Medical Centra u Teksasu kreirali su injekciju hormona koja može dramatično ubrzati oporavak od mamurluka.

Istraživači su eksperimentima na miševima otkrili da im je doziranje faktora rasta fibroblasta 21 (FGF21) upola smanjilo vrijeme potrebno da se otrijezne.

Poznato je da FGF21 štiti od negativnih efekata alkohola tako što ga brže razgrađuje i pokreće mozak. Istraživači s Univerziteta Southwestern iz Teksasa dali su miševima “pretjeranu” dozu etanola, što je ekvivalentno konzumiranju alkohola kod ljudi.

Miševi su izgubili svoj “refleks ispravljanja” – sposobnost tijela da se ispravi kada alkohol dovede do poremećaja ravnoteže. Miševima kojima nedostaje FGF21 trebalo je više vremena od ostalih miševa da povrate svoj refleks ispravljanja i ravnotežu.

Hemikalija, koja se prirodno nalazi u jetri, šalje signale mozgu da se zaštiti od štetnih efekata alkohola.

Doktor Steven Kliewer sa Univerziteta Texas Southwestern Medical Center, rekao je da povećanje nivoa FGF21 u tijelu injekcijom “može dramatično ubrzati oporavak od intoksikacije”.

“Otkrili smo da jetra nije uključena samo u razgradnju alkohola. Također šalje hormonski signal mozgu da ga zaštiti od štetnih efekata intoksikacije, uključujući i gubitak svijesti i koordinacije”, pojasnio je.

Studija je objavljena u časopisu Cell Metabolism.

Izvor:Klix