Antonio Ahel/ATAImage/Pixsell, Davor Javorović/Pixsell, Sandra Šimunović/PIXSELL

Neke od pjesama koje regionalna publika i dan-danas sluša napisane su po istinitim događajima.Pjesma Zdravka Čolića “Ona spava” skriva potresnu sudbinu Milice Kostić, koja je 1974. godine skočila sa 11. sprata kada su za njom jurila petorica muškaraca koji su je htjeli silovati.Milica je htjela izaći ususret nasilniku koji ju je zamolio da pozove njegovu djevojku, koja ima stroge roditelje da izađe, a onda se ispostavilo da ju je on s tom pričom samo namamio. Djevojka je shvatila što je bio cilj nasilnika, a muškarce je na sve načine molila da je ne diraju.Kao opciju da ne dođe do silovanja, vidjela je samo skok s 11. sprata, što je i napravila. Ovaj užasan zločin izazvao je i demonstracije u bivšoj Jugoslaviji.Tekst za pjesmu napisao je Velizar Šofranac.

Čuveni Davorin Popović iz “Indexa” pretočio je priču o svojoj ljubavi s djevojkom iz Sarajeva u pjesmu ‘Bacila je sve niz rijeku’.U ovoj pjesmi on je opisao svoj odnos s djevojkom koja je s njim neplanirano zatrudnjela, a onda navodno to dijete pobacila i zauvijek otišla iz njegovog života, piše Scena.hr.Kako se pisalo, muzičar je baš tu djevojku deset godina kasnije vidio u publici na svom nastupu u Švedskoj, kada je prekinuo nastup, ali više je nije mogao pronaći pogledom.

Boris Novković inspiraciju za pjesmu “Tamara” našao je u priči svog prijatelja koji je ludo volio jednu Tamaru.Kako je pjevač jednom prilikom ispričao, ova djevojka mu se javila, tako što je na sekretarici na telefonu ostavila poruku, te se mu zahvalila na pjesmi koju je dobila.

“Tu noć kad si se udavala” pjesma je koja se odnosila na ljubavnu priču člana benda Jasenka Houra i njegove djevojke koja ga je trebala čekati dok dođe iz vojske.Ova priča imala je neobičan epilog. Kada se vratio iz vojske, Jesenko je imao zakazanu svirku i to na vjenčanju njegove djevojke, koja se udavala za drugog muškarca.

Izvor Avaz