Nutricionistica i influenserka Nikol Ginkalves nedavno je na svom Instagram profilu objavila koje namirnice ne bismo trebali davati bebama.

Ova nutricionistica često objavljuje savjete koji se tiču zdravog načina života, a otkako je i sama postala majka počela je objavljivati teme koje se tiču ishrane beba i djece. Upravo u ovoj objavi objasnila šta od namirnica ne daje svojoj dvogodišnjoj djevojčici.

Kokice

Kao prvu namirnicu navela je kokice. Rekla je da ova namirnica nije namijenjena djeci mlađoj od pet godina, jer postoji rizik da bi se djeca mogla ugušiti prilikom konzumacije ovih popularnih grickalica.

Čokolada

Kao drugu namirnicu navela je da svom djetetu nikada ne daje čokoladu, a to se odnosi i na druge slatkiše. Kako kaže za čokolade, osim što sadrže mnogo šećera, one također sadrže i kofein koji se ne treba davati djeci. Kao preprouku navodi da djeci pravimo kolačiće s bananom ili borovnicama.

Sokovi iz marketa

Treća namirnica koju smatra štetnom su sokovi koje svakodnevno kupujemo u marketima. Ovi sokovi sadrže veliku količinu šećera, a pored toga sokovi su poznati kao namirnice bez ikakve nutritivne vrijednosti. Najbolja zamjena su svakako voda i sokovi od cijeđenog ili blendiranog voća.

Također je navela da će njena djevojčica s vremenom početi jesti i ove namirnice, samo smatra da još nije vrijeme da ih proba. Na kraju je svoje pratioce pitala šta im je najteže kada je riječ o ishrani njihove djece.

Izvor:Klix