Ako želite ostati usredotočeni, budni, u dobroj psihičkoj i fizičko formi, trebali biste izbjegavajte neke od ovih namirnica ili ih barem jesti u što manjim količinama.

Kada je riječ o hrani, moramo imati na umu da postoje sve vrste namirnica koje su odlični saveznici u borbi protiv prekomjerne težine ili koje stimuliraju naše kognitivne funkcije, ali važno je biti svjestan da postoje i namirnice koje imaju suprotan učinak na rad našeg mozga.

Namirnice bogate industrijskim šećerom

Industrijski šećer i proizvodi koji ga sadrže, nisu samo loši za vaše tijelo, već i za rad vašeg mozga. Često konzumiranje velikih količina šećera mogu stvoriti niz neuroloških problema te oslabiti vaše pamćenje. Stoga, preporučuje se smanjen unos industrijskog šćera i slatkiša, a kao zamjena se navodi konzumacija svježeg voća.

Prerađeni proteini

Proteini grade vaše mišiće i neophodni su za pravilno funkcioniranje vašeg tijela. Prerađeni proteini nalaze se uglavnom u mesnim proizvodima kao što su salame i kobasice. Za razliku od prirodnih proteina koji pomažu tijelu da izolira živčani sistem, prerađeni proteini čine suprotan učinak na vaše tijelo.

Pržena hrana

Pržena hrana, a naručito ona koja se prži u dubokom ulju, može uticati na vaše ponašanje i kognitivnu funkciju, a za što je zaslužan hormon koji uzrokuje hiperaktivnost kod odraslih, ali i kod djece. Pržena i prerađena hrana polako uništavaju živčane stanice koje se nalaze u mozgu.

Prerađene namirnice

Baš kao i pržena hrana, prerađena hrana i gotova hrana utiču na vaš središnji živčani sistem. To se odnosi na konzervirarne i polugotove namirnice koje su sve češća pojava u supermarketima. One povećavaju rizik od razvoja degenerativne bolesti mozga u kasnijem životu kao što je Alzheimerova bolest.

Namirnice koje sadrže mnogo soli

Slana hrana utiče na krvni pritisak i loše djeluje na srce. Hrana koja sadrži velike količine soli odnosno natrija, također može uticati na vaše kognitivne funkcije i narušiti vašu sposobnost razmišljanja. Inače, neki naučnici tvrde da slana hrana utiče i na razvoj vaše inteligencije.

Izvor: Klix