U sjenci rata na Bliskom istoku, ali i rata Rusije i Ukrajine koji traje više od dvije godine, švedski Malme bit će domaćin 68. Pjesme Eurovizije.Srbiju će predstavljati Teya Dora sa pjesmom RamondaHrvatska je poslala pjevača pod umetničkim imenom Baby Lasagna i pjesmu Rim Tim Dagi Dim, a Sloveniju će predstavljati Sara Briški Cirman sa pjesmom Veronika.Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija ni ove godine ne učestvuju.Srbija, Hrvatska i Slovenija nastupit će prve polufinalne večeri, u utorak, 7. maja.Srbija ima rednu poziciju 2, Hrvatska nastupa sedma, a Slovenija deveta.

Drugo polufinale najvećeg europskog muzičkog takmičenja je u četvrtak, 9. maja.Direktni finalisti su Velika Britanija, Italija, Njemačka, Francuska, Španija i ovogodišnji domaćin Švedska.Hrvatski predstavnik Baby Lasagna odlično se kotira na kladionicama i trenutno je među favoritima za pobjedu.Njegova pjesma spaja elemente roka i tehna kako bi ispričao priču o dječaku sa farme koji se oprašta od stolice za mužu i kreće u veliki grad.

Iz pojedinih zemalja su tražili da se Izraelu zabrani učešće zbog rata u Pojasu Gaze koji traje više od šest mjeseci, ali je organizator takmičenja, Europska radio-difuzna unija (EBU) to odbila.Uoči početka Pjesme Evrovizije, vlasti u Švedskoj su pojačale sigurnosne mjere u Malmeu.Očekuje se da će se od 7. maja, kada će biti održano prvo polufinale, do subote, 11. maja kada je finale, u grad sliti najmanje 100.000 posjetilaca.

Najavljene su i velike demonstracije zbog rata u Gazi koje će se poklopiti sa velikim muzičkim događajem.Rusiji i Bjelorusiji je i ove godine zabranjeno da učestvuju zbog rata u Ukrajini koji je ušao u treću godinu.Na takmičenju 2024. učestvuje 37 izvođača koje su emiteri, članovi EBU-a, odabrali da predstavljaju njihovu zemlju.Pjesme moraju da budu originalne i ne duže od tri minuta.

Australija također učestvuje od 2015. godine, kada je pozvana da pošalje predstavnika za proslavu 60. godišnjice Evrovizije. Ali, Australija ne može da bude domaćin.Takmičenje 2024. održava se u Švedskoj nakon što je Lorin pobijedila 2023. godine sa pjesmom Tatu (Tattoo).Postala je prva žena koja je dva puta pobijedila na takmičenju, poslije trijumfa 2012. sa pjesmom Euforija (Euphoria).

Izvor Radio Sarajevo