Na današnjoj press konferenciji organizatori dočeka Nove godine u Sarajevu predstavili su detaljan plan i tehničke informacije o pripremama za događaj, ulazima, obustavama saobraćaja te program nastupa bendova koji će realizirati “Sarajevsku priču”.Ove godine javni doček počinje koncertom Sarajevske filharmonije u 19:30, a tradicionalni novogodišnji koncert prenosit će se i ispred samog Narodnog pozorišta gdje će biti postavljeni led ekrani, ali i na prostoru gdje će biti upriličen doček – u Titovoj ulici ispred Vječne vatre.Koncert Sarajevske filharmonije tj. prvi dio dočeka će trajati do 20:40, a nakon to ga će uslijediti pauza koja će biti ispunjena prigodnim sadržajem.U 21 sat počinje program ispred Vječne vatre i prvi od četiri benda nastupaju Laka & Lela, a potom Bombaj Štampa te Zabranjeno pušenje koje će Sarajlije i posjetioce uvesti u Novu 2024. godinu. Nakon njih “Sarajevsku priču” kompletirat će nastup Crvene jabuke.

“Ono što je značajno naglasiti jeste činjenica da ove godine imamo četiri grupe. Prvi put također ove godine inauguriramo nešto što se nadam da će uslijediti kao tradicija – odnosno prenošenje novogodišnjeg koncerta Sarajevske filharmonije koja ove godine obilježava 30. godina od svog kontinuiranog izvođenja novogodišnjeg koncerta i 100. godina postojanja. Nadam se da će naredne godine filharmonija biti dio dočeka Nove godine”, kazao je pomoćnik gradonačelnice Elvir Hadžiahmetović u ime organizatora.Ove godine će nakon 12 sati biti izvedena neformalna himna grada Sarajeva, pjesma Kemala Montena “Sarajevo ljubavi moja”. Također, kao što je poznato neće biti vatrometa, a umjesto toga bit će ispaljene konfete.Sponzori NLB banka i Bash lanac restorana s ukupnim iznosom od 110.000 KM učestvuju u finansiranju Nove godine, a kada tome pridružimo sredstva koje je obezbijedila Turistička zajednica KS od 150.000 KM – to znači da preko 50 posto sredstava za doček dolaze iz privatnog sektora – društveno odgovornih firmi i Turističke zajednice.

Prenos dočeka na FTV od 21 sat

Oni koji ne budu mogli doći imat će priliku gledati prenos dočeka na FTV od 21 sat do dva sata iza ponoći kada završava program.”Što se tiče Turističke zajednice ona od osnivanja do danas podržava program dočeka Nove godine. Tako će biti i ove godine, nadamo se da ćemo u nedjelju prisustvovati provodu i pravoj fešti. Vrijeme nam ide na ruku, nažalost ne i skijašima na planinama, ali što se tiče samog grada bit će fantastično”, kazao je Haris Fazlagić.Istaknuo je kako naše komšije tradicionalno dolaze ovdje, a tokom ove godine broj noćenja u Sarajevu je porastao za oko 8 posto više soba i 10 posto više kreveta.”Poslije nove godine ćemo pričati o zvaničnim rezultatima, gdje se mi nadamo da ćemo u globalu s 31. decembrom premašiti rekordnu 2019. godinu. Dobrodošli u Sarajevu, grad ljubavi, muzike i sporta, evropski Jerusalem”, poručio je Fazlagić.

“Što se tiče uprave policije MUP-a KS, kao i prethodnih godina uprava preduzima sve mjere i prilagođava se svim programima i sadržajima koje imamo u ove dane. Obustave saobraćaja počinju 28.12. ujutru u 8 sati u ograničenom obimu. Tako da će se to smanjivati i povećavati do 31. Za vrijeme ograničenih obustava javni prevoz će normalno funkcionisati”, kazao je Muhamed Hasanović načelnik Sektora za policijsku podršku MUP-a KS.Kenan Musić jedan je od organizatora dočeka Nove godine dodao je: “Imamo jedan jedinstven pristup s nekog sigurnosnog aspekta i protokola. Koliko ja pamtim ovo je prvi put da je od dočeka Nove godine napravljen brend tj. ‘Sarajevska priča’ i da se kompletnoj organizaciji pristupalo kao kreiranju jednog brenda”.”Ono što moramo istaći je da se pripreme vrše čitav dan 29. i 30. od 19 do 22 sata. Što se tiče 31. decembra, ove godine imamo veći broj ulica koje se nalaze u blokadi zbog specifičnosti programa. Od 11 do 15 sati će se održati tehnička i generalna proba za bendove, koja će biti otvorena za javnost. Već u 15 sati kreće postepeno zatvaranje ulica čime se spremaju za ono što slijedi u 19:30 – otvaranje ulaza u prostor Titove ulice”, naveo je Musić.

Tehnički detalji

Ulazi u Titovu ulicu za goste i publiku su iz smjera Aria Centra – glavni ulaz Titova ulica, ulica Dalmatinska, ulica Kulovića, ulica Šenoina.Tokom trajanja programa ulaz i izlaz su konstantno otvoreni te se može izlaziti i ulaziti u prostor.Na samom prostoru proslave dočeka Nove godine neće biti prodaje hrane i pića, a na lokaciju koja se kontroliše dozvoljeno je unijeti po osobi:

• maksimalno 2 plastične boce od po 0,33l ili jednu bocu od 0,5l

• bočice za djecu sa vodom, hranom i drugim sadržajem, flašice do 0,5l, sve plastične predmete rekvizite koji ne mogu biti predmet sa kojim se mogu nanijeti povrede,

• svaki vid hrane koja je umotana u papir, foliju ili savitljivu plastiku ali ne i plastične zdjelice i kutije.

Također, bitno je istaći i slijedeće:

Od 28.12.2023. godine od 08:00 sati do 01.01.2024. godine do 03:00 sata, zabranjeno je saobraćanje u lijevoj traci u ulici Maršala Tita, na dijelu od spomenika Vječna vatra do ulice Kulovića i dijela trotoara sa lijeve strane saobraćajnice, dok preostali dio kolovoza i trotoara ostaje slobodan za saobraćaj.Na dan 30.12.2023. godine, od 19:00 do 22:00 sata, radi izvođenja generalne probe muzičkog nastupa, zabranjen je saobraćaj za motorna vozila u ulici Mula Mustafe Bašeskije, na dijelu od spoja s ulicom Pehlivanuša do spoja s ulicom Kaptol i u ulici Maršala Tita, na dijelu od spoja s ulicom Kaptol do spoja s ulicom Kulovića. Zabrana se ne odnosi na vozila hitne i vatrogasne službe, policije i vozila pod pratnjom.Također, 30.12.2023. godine od 08:00 sati do 01.01.2024. godine do 03:00 sata na snazi će biti zabrana saobraćanja i parkiranja motornih vozila u ulici Kaptol, na dijelu spoja s ulicom Mehmeda Spahe do spoja s ulicom Mula Mustafe Bašeskije.

Izvor Klix.ba