Gitarista Geri Rosington, posljednji preostali originalni član američkog rock benda Lynyrd Skynyrd, umro je u nedjelju u 71. godini, saopštio je bend.

Rosington je bio jedan od osnivača rock grupe poznate po rock himnama “Sweet Home Alabama”, “Freebird”, “Simple Man”…

“S najdubljim saosjećanjem i tugom obavještavamo vas da smo danas izgubili našeg brata, prijatelja, člana porodice, tekstopisca i gitaristu, Gerija Rosingtona”, napisao je bend na Facebooku.

“Geri je sada sa svojom Skynyrd braćom i porodicom na nebu i lijepo svira, kao što uvijek čini”, dodaje se.

Bend nije objavio uzrok smrti, ali Rosington je imao niz problema sa srcem, uključujući hitnu operaciju srca 2021., prema objavi grupe u to vrijeme.

Rosington je rođen 1951. u južnoj državi Floridi i osnovao je prvu postavu Lynyrd Skynyrd-a 1964. s bubnjarom Bobom Burnsom i basistom Lerijem Džunstromom.

Gitarista je preživio nekoliko teških nesreća 1970-ih, uključujući tešku saobraćajnu nezgodu 1976. i zloglasnu vazduhoplovnu nesreću 1977. u kojoj su poginula tri člana benda.

Grupa se raspala nakon smrti pjevača Ronija Van Canta, gitariste Stiva Gajnsa i prateće pjevačice Kasi Gajns u toj nesreći, ali se vratila 1987. s novim članovima, uključujući Van Cantovog mlađeg brata, Džonija, kao glavnog vokala.

Izvor:Exstra