​Međuljudski odnosi su složeni i zahtijevaju pažnju i razumijevanje, a mnoge žene čine dvije greške u odnosima s muškarcima, tvrdi psiholog Irina Molvinskaya. Prema njeznim riječima, prva greška je ta što žena počinje preuzimati ulogu majke u odnosu.”Ta se pojava očituje u pretjeranoj brizi  i kontroli, što nije primjereno u partnerskom odnosu. Žena ne bi trebala biti majka svom suprugu jer tada pokušava kontrolisati svaki aspekt života svog partnera, brinuti se o njemu kao o djetetu i rješavati njegove probleme”, objasnila je za portal Gazeta.

Ističe da takvo ponašanje dovodi do neravnoteže u vezi pa se partner može početi osjećati ovisno, djetinjasto i, kao rezultat toga, može izgubiti interes i poštovanje prema ženi.”Razlozi ovakvog ponašanja mogu biti ukorijenjeni u porodičnim odnosima i stereotipima, gdje žene od djetinjstva uče da je njihova glavna uloga brinuti se i štititi. Međutim, u odnosima među odraslima takav pristup nije samo neučinkovit, već je i štetan. Partnerstvo uključuje jednakost, uzajamno poštovanje i podršku, a ne roditeljsku brigu i kontrolu. Žene trebaju naučiti vjerovati svom partneru i dopustiti mu da pokaže nezavisnost i odgovornost”, napomenula je ona.

Kao drugu grešku ističe nesigurnost oko vlastitih želja i ciljeva.”Ako žena ne može jasno izraziti svoje želje i ciljeve, to uzrokuje napetosti i nesporazume s partnerom te otuđenje od partnera. Uostalom, partneru je teško zadovoljiti potrebe koje žena sama ne izražava i ne ostvaruje”, istaknula je Molvinskaya.Ženama savjetuje da porade na sebi i postanu sigurnije. Takođe, naglašava važnost otvorene i iskrene komunikacije s partnerom te dijeljenja vlastitih misli i osjećanja.

(Index.hr)