Foto: Shutterstock

 

Radite dugo na jednom mestu, ulažete značajne napore za rast kompanije, a plata ostaje ista? Ako verujete da zaslužujete više, vreme je da razgovarate sa menadžmentom o povišici. Razmislite unapred šta ćete reći, pripremite jake argumente i zabeležite svoja nedavna dostignuća.

Kako voditi razgovor da biste dobili zadovoljavajući rezultat?

Traženje povećanja plate je važan i težak proces koji zahteva pripremu, rezonovanje i takt. Ako želite da dobijete veću platu za svoj rad, trebalo bi da se pridržavate nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete željeni rezultat.

Evo šta treba da uradite pre razgovora:

  • istražite tržište i odredite iznos;
  • napravite listu svojih važnih kvaliteta i opravdajte značaj za rad kompanije;
  • osećajte se mirno, sigurno i nemojte biti nervozni;
  • izaberite pogodno vreme za razgovor.

Psiholozi savetuju da ne preterujete i ne potcenjujete svoja dostignuća, već da se trudite da sebe procenite realno i da se samim tim što trezvenije predstavite. Sa druge strane, ne treba precenjivati svoju profesionalnost, jer se onda molba za povišicom pretvara u zahtev. Pronađite prave reči da pokažete efikasnost svog rada, a poslodavac će vas rado nagraditi za vaš trud, piše sajt News hochu.Važna preporuka psihologa je da se ne čeka period kada kompanija kreće da formira sledeći godišnji budžet, već da se unapred pokrenu pitanja napredovanja.

(Sensa)