U današnjem svetu digitalne revolucije i opsesije društvenim mrežama, selfiji su postali neizostavni deo naše svakodnevnice. Međutim, ova moderna navika nije bez rizika. Zapanjujuća statistika pokazuje da je žudnja za savršenim selfijem trenutno opasnija od napada ajkula! U studiji objavljenoj u Journal of Travel Medicine 2022. godine, otkriveno je da je u prethodnih 13 godina čak 379 smrtnih slučajeva bilo povezano sa selfijima, što je daleko više od 90 fatalnih susreta s ajkulama u istom periodu.Među ovim tragičnim incidentima izdvajaju se neki koji su šokirali javnost. Na primer, prošlog meseca u Veneciji, grupa turista izazvala je prevrtanje gondole jer su odbili da prestanu da  pravlje selfije pa se čamac opasno nakrivio na jednu stranu. Srećom, niko nije povređen, ali incident je naglasio opasnosti koje nastaju kad se ignorisu upozorenja lokalnih vodiča.

U Indiji, zemlji sa najvećim brojem smrtnih slučajeva zbog selfija, 24-godišnja žena je tragično poginula usled pada sa stene visoke 60 metara, dok je pokušavala da napravi selfi na ivici tvrđave Prabalgad.  Takođe, tokom Tur de Fransa 2023. godine, jedan gledalac je pokušao da napravi selfi s biciklistima koji su prolazili, što je izazvalo lančani sudar 20 biciklista.Ove i druge tragedije dovele su do toga da se na nekim mestima uvode stroge zabrane selfija. Na primer, italijanski grad Portofino uveo je privremenu zabranu snimanja selfija u određenim delovima grada kako bi se izbegla prenatrpanost i haos na uskim ulicama.

Japanu, kompanija JR West Railway Company zabranila je korišćenje štapova za selfije na svojim platformama iz bezbednosnih razloga, dok je u Mumbaju u Indiji Vlada uspostavila specijalne zone zabrane selfiija na nekim plažama, festivalima i turističkim atrakcijama.U Pamploni, u Španiji, pravljenje selfija tokom poznatih trka bikova je postalo nezakonito nakon niza opasnih situacija. Grad Njujork u Americi usvojio je zakon koji zabranjuje selfije sa divljim mačkama ako ne postoji fizička barijera između, a posetioci jezera Tahoe su upozoreni da ne prave selfije sa medvedima.Sve ove mere pokazuju ozbiljnost situacije. Selfiji nisu samo naivna zabava, već nose stvarne rizike, posebno kad se ignorišu bezbednosna upozorenja ili se ulazi u opasne zone. Zato, sledeći put kada pomislite da napravite selfi na ekstremnom mestu, setite se ovih priča i dva puta razmislite.- važno je biti svestan potencijalnih opasnosti i odgovorno koristiti tehnologiju u svrhu očuvanja naših života i dobrobiti.

Izvor 24 sedam