Eddie Murphy, koji je tumačio Shrekovog vjernog prijatelja u četiri glavna filma i nekoliko spin-offova, podijelio je informacije o budućnosti ove franšize tokom intervjua s Colliderom.On kaže da je počeo razvoj sljedećeg poglavlja DreamWorksove fantastične priče.”Počeli smo da radimo na novom Shreku prije četiri ili pet mjeseci”, izjavio je Murphy.”Uradio sam to, snimili smo prvi čin, snimat ćemo još ove godine, i završit ćemo ga. Shrek izlazi, a Donkey će dobiti njegov film. Snimit ćemo i Donkeyja. Tako da će biti snimljen Shrek, i Donkey film”.

Murphy je obrazložio, da će Shrek 5 izaći sljedeće godine, a da će film o Donkeyju uslijediti nakon njega, vjerovatno iste godine.”Ne, ne u isto vrijeme”, rekao je kada su ga pitali da li istovremeno radi na oba projekta.”Počeo sam da snimam Shreka, mislim da izlazi 2025., a nakon toga ćemo snimati Donkeyja“.

DreamWorks već godinama pokušava da snimi Shrek 5. Režiseri animiranog filma TrollsWal Dohrn i Mike Mitchell, su još 2016. godine rekli da Michael McCullers (Austin Powers) radi na scenariju. Onda je 2018. godine Variety izvijestio da se sprema reboot franšize, a 2023. Illumination CEO Chris Meledandri je tizovao nastavak Shreka i Donkey spin-off.Donkey nije prvi od Shrekovih prijatelja koji će dobiti svoj film. Dva Puss in Boots filma i Netflix serija su posvećeni ovom krznenom muskletaru kojem glas posuđuje Antonio Banderas. Oba filma su dobro prošla kod publike i kritičara.Posljednji Shrek film, Shrek Forever After, je izašao u maju 2010. godine.

Izvor Radio Sarajevo