Radio signal udaljen devet milijardi svjetlosnih godina od Zemlje snimljen je na dosad najkvalitetnijem snimku, saopštio je u petak Space.com.Signal je detektovan jedinstvenom talasnom dužinom poznatom kao “linija od 21 centimetar” ili “vodonička linija”, koju navodno emituju neutralni atomi vodonika.Signal koji je uhvatio Giant Metrewave radio teleskop u Indiji mogao bi da znači da naučnici mogu da počnu da istražuju formiranje nekih od najranijih zvijezda i galaksija, navodi se u izvještaju.

Istraživači su otkrili signal iz “galaksije koja stvara zvezde” pod nazivom SDSSJ0826+5630, koji je emitovan kada je 13,8 milijardi godina star Mlečni put – galaksija u kojoj se nalazi Zemlja – bila stara samo 4,9 milijardi godina.”To je ekvivalent osvrtu na prošlost od 8,8 milijardi godina”, rekao je autor i kosmolog Arnab Čakraborti.Galaksije navodno emituju svetlost u širokom opsegu radio talasnih dužina. Ali donedavno, radio talasi talasne dužine od 21 cm su snimani samo iz obližnjih galaksija.

“Galaksija emituje različite vrste radio talasa. Sve do sada, bilo je moguće samo snimiti ovaj signal iz obližnje galaksije, ograničavajući naše znanje na galaksije bliže zemlji”, rekao je on.Signal je omogućio astronomima da izmjere sadržaj gasa u galaksiji i pronađu masu galaksije.

(Telegraf.rs)