Mnogi bračni parovi proveli su ljetnje dane na odmoru, ali ponekad nije sve tako bajkovito kao što možete vidjeti na njihovim profilima na Instagramu.Stereotipna slika odmora može biti par koji šeta ruku pod ruku na plaži ili uživa u zalasku sunca u naručju, ali u stvarnosti ovih dana neki parovi nakon zajedničkog odmora jedva čekaju da se vrate u grad jer, jednostavno, oni osjećaju dosadu na zajedničkom odmoru.Pogotovo ako su u braku sto godina – ili im se barem tako čini. Ali zašto je žena umorna od svog braka i duboko u sebi je željna novih uzbuđenja? Evo jednog ključnog razloga zašto bi to moglo biti – plus još dva moguća uzroka.Dobre vijesti? Ako ih prepoznate i pozabavite se njima, možda će vam zajednički život ponovo postati zanimljiv.

Niste zadovoljni nekim drugim aspektom svog života

Ukoliko niste zadovoljni nekim drugim aspektom svog života, vjerovatno projektujete svoja osjećanja na svog supružnika. Kada shvatite da okrivljujete partnera za stvari koje nisu toliko važne koliko mislite da jesu, suočićete se sa pravim problemom i kada se oslobodite stresa, primetićete da se vaš odnos poboljšao.

Vi ste evoluirali, dok on nije, ili je evoluirao u drugom pravcu

Na odmoru, kada provodite mnogo vremena zajedno, shvatate, postepeno ili iznenada, da ste veoma različiti ljudi u odnosu na to koliko ste bili slični na početku vaše veze i da zapravo više ne dijelite toliko zajedničkog kao u prošlosti. “Iako je svaki brak jedinstven, u mnogim slučajevima žena evoluira dok njen partner stagnira, početna privlačnost blijedi i par više ne dijeli ili ne izražava zajedničke vrijednosti”, kaže konsultantkinja za upravljanje životom Rut Šimel, piše ženski magazin.

Braku nedostaju nova iskustva i spontanost

Još jedan razlog zbog kojeg bi vam moglo biti dosadno jeste, jednostavno, monotonija. Dok je osjećaj stabilnosti i sigurnosti važan u svakoj vezi, isto tako su važne i promjene, koje održavaju interesovanje i strast, od noćnog izlaska do dugog putovanja. “Dugoročni odnosi zahtjevaju ulaganje vremena i energije. Iako mnogi počinju sa entuzijazmom, lako je zarobiti se u predvidljivoj rutini, sa poslom, brigom o djeci i domaćinstvu, upravljanjem aktivnostima i finansijskim obavezama”, kaže klinički psiholog. “Ali potrebna nam je i strast, koja je podstaknuta novim aktivnostima koje nas inspirišu i dijalogom koji nas drži budnim”.

Izvor Nezavisne