Sunčeva pjega koja je odgovorna za najjaču magnetsku oluju u posljednja dva desetljeća ponovo se aktivirala ove sedmice, što znači da Zemlja može doživjeti nestanke struje, ali i povećanu pojavu sjevernog svjetla ili aurore borealis.Grupa, nazvana AR3664, vratila se s velikom solarnom bakljom koja je izbila s jugoistočnog ruba Sunca, izvijestio je Spaceweather.com. Ova solarna baklja bila je klase X2.8 — najjača vrsta koju Sunce može proizvesti — čineći je jednim od najintenzivnijih solarnih događaja posljednjih godina.Incident je izazvao kratkotrajne smetnje u radiju i izbacivanje koronalne mase (CME), pri čemu su plazma i magnetske čestice eksplodirale s površine Sunca. Srećom, ovaj CME neće utjecati na Zemlju, prenosi New York Post.

Međutim, geomagnetske oluje i dalje predstavljaju rizik. Kada je AR3664 bio okrenut prema Zemlji ranije ovog mjeseca, izazvao je solarnu oluju razine G5 — najvišu razinu na ljestvici geomagnetskih oluja. Sada, dok se ova sunčeva pjega ponovno okreće prema Zemlji — što će se dogoditi oko mladog Mjeseca 6. juna – postoji mogućnost da će generirati još jednu oluju ako čestice nastave izbijati s površine Sunca.Ova mogućnost je prilično realna s obzirom na to da je prošle semdice AR3664 izbacio solarnu baklju klase X12 – najveću dosad. Ovaj solarni događaj izazvao je izbacivanje velike količine koronalne mase sa strane Sunca koja nije okrenuta prema Zemlji, izvijestio je Ryan French, solarni fizičar iz Nacionalnog solarnog opservatorija u Boulderu, Colorado, piše Klik.hr.

U međuvremenu, prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu, geomagnetske čestice izbačene sa Sunca ove sedmice neće nas odmah pogoditi zbog udaljenosti od koje su potekle.”Čim se sunčeva pjega ponovo pojavi, ulazimo u razdoblje mogućnosti za promatranje aurore,” rekao je French. Ako dođe do pojačanih aktivnosti, najvidljivije će biti noćima prije i nakon 6. juna.

Izvor Radio Sarajevo