Skoro svaka žena se povremeno nađe u situaciji da iskoristi svoj šarm kako bi privukla muškarca, bilo da je riječ o kolegi, partneru ili službeniku u banci, kako bi lakše postigla svoj cilj.Ovo je često zapažen fenomen, gdje se jednostavan gest flerta ili osmijeha u pravom trenutku može koristiti kao sredstvo za postizanje željenog rezultata. Iako se neki mogu zabrinuti zbog ovakvih taktika, mnogima je teško oduprijeti se ovoj praksi, uprkos kritikama koje dolaze od zagovornika ženskih prava.Nedavna anketa sprovedena u Velikoj Britaniji, sa više od 2.000 učesnika, otkrila je da gotovo svaka druga žena primjenjuje flert kako bi postigla svoj cilj, a petina njih to radi čak i na radnom mjestu.

Ovo ponašanje nije ograničeno samo na profesionalni kontekst, već se primjenjuje i u partnerskim odnosima. Na primjer, čak 30 odsto žena priznaje da koristi seks kao “nagradu” ukoliko su zadovoljne ponašanjem svog partnera.Važno je napomenuti da i muškarci nisu imuni na ovakve taktike. Čak 39 odsto muškaraca na menadžerskim pozicijama priznaje da će dati prednost atraktivnijoj kandidatkinji pri zapošljavanju, čak i ako je manje stručna. Ovakvo preferiranje izgleda se nastavlja i nakon zapošljavanja, gdje 57 odsto poslodavaca priznaje da povremeno “progleda kroz prste” ljepšim zaposlenima.

Slična dinamika može se primijetiti i u svakodnevnim situacijama, kao što je saobraćaj.Na primjer, čak 42 odsto muškaraca će češće zaustaviti automobil kako bi propustili žene na pješačkom koje su privlačnog izgleda dok prelaze ulicu. Važno je napomenuti da ovi faktori igraju ulogu u društvenim interakcijama, ali da ljudi mogu biti manipulisani samo ukoliko to sami dozvole ili dopuste.

Izvor CDM