La actriz Meryl Streep recoge la Palma de Oro de Honor en el Festival de Cannes EFE/EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ispod povremenih kišnih oblaka, Filmski festival u Cannesu otvoren je u utorak dodjelom počasne Zlatne palme za Meryl Streep i predstavljanjem članice žirija Grete Gerwig, dok je spektakl na Francuskoj rivijeri započeo potencijalno nestabilno 77. izdanje.Tokom 10 dana, tok zvijezda počeo je teći crvenim tepihom Cannesa uz otvarajući film “Drugi čin”, francusku komediju u kojoj glume Lea Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel i Raphaël Quenard. Oni igraju svađalice glumce koji snimaju film režiran od strane veštačke inteligencije.Prvi dugi aplauz festivala, ipak, dobila je Streep, kojoj je dodijeljena počasna Zlatna palma tokom otvaranja u utorak. Nakon što ju je predstavila Juliette Binoche, Streep je izmjenjivala pokrete glavom, lepršala se i plesala dok je publika grmjela od ovacijama, prenosi AP.

“Samo sam toliko zahvalna što vam nije dosadilo moje lice i što niste izašli iz voza”, rekla je Streep, koja je ubrzo nakon toga proglasila Cannes zvanično otvorenim sa Binoche.”Mama, koja je obično u pravu u svemu, rekla mi je: ‘Meryl, draga moja, vidjećeš. Sve to ide tako brzo. Tako brzo'”, dodala je Streep. “I jeste, i ide. Osim za moj govor, koji je predug.”Publika je bila skoro jednako oduševljena sa Gerwig, prvom američku rediteljicu koja služi kao predsjednica žirija Cannesa koji će odlučiti o najvažnijoj nagradi festivala, Zlatnoj palmi. Thierry Fremaux, umjetnički direktor Cannesa, pohvalio ju je kao “idealnu rediteljku” za Cannes, s obzirom na njen rad u arthouse i studijskom filmu i njen interes za istoriju kinematografije. Fremaux je također rekao, “Mi veoma volimo ‘Barbie’.”

U danima koji dolaze, Cannes će premijerno prikazati “Furiosa: Mad Max Saga” Georgea Millera, “Megalopolis” samofinansirani film Francisa Forda Coppole i iščekivane nove filmove Paola Sorrentina, Yorgosa Lanthimosa, Andree Arnold i Kevina Costnera.Ali veći dio drame koja okružuje ovogodišnji Cannes dogodila se izvan ekrana.Nakon što je francuska glumica Judith Godrèche ranije ove godine optužila dva filmska redatelja za silovanje i seksualno zlostavljanje kada je bila tinejdžerka, francuska filmska industrija se suočava sa, možda, svojim ključnim trenutkom pokreta #MeTooU srijedu će Godrèche premijerno prikazati svoj kratki film “Ja također”.Pitana o proširenju #MeToo-a u Francuskoj, Gerwig je novinarima u Cannesu u utorak rekla da je to napredak.”Mislim da je dobro da ljudi u filmskoj zajednici pričaju priče i pokušavaju stvari mijenjati na bolje“, rekla je Gerwig. “Vidjela sam suštinske promjene u američkoj filmskoj zajednici i mislim da je važno da nastavimo širiti tu konverzaciju. Tako da mislim da sve to pomjera u pravom smjeru. Držimo otvorene linije komunikacije.

Izvor Radio Sarajevo