Danas je Svjetski dan muzike koji se obilježava kada je i kalendarski početak ljeta.Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Žoel Koen (Joel Cohen), tada zaposlenik jedne francuske radijske stanice, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljeta.

U mnogim afričkim državama nacionalni praznik

Njegovu ideju pet godina poslije prihvatio je tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava naziva Fête de la Musique (Festival muzike ) održana je 21. juna 1982. u Parizu.Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi amaterskih te profesionalnih muzičara, povodom Svjetskog dana muzike i prvog dana ljeta, počeli su se organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

Činjenice koje niste znali

– Jedno australsko istraživanje pokazalo je da pop i rock zvijezde umiru 25 godina mlađi nego njihovi vršnjaci.

– Nijedan od članova legendarnog benda “Beatles” nije znao pisati ni čitati note.

– Najskuplji instrument na svijetu je “Stradivarius” violina, prodana na aukciji za 16 miliona američkih dolara!

– Vaši otkucaji srca nastoje pratiti beat muzike koju slušate iako toga niste ni svjesni.

– Istraživanje iz 2007. godine pokazalo je kako muzika, posebno klasična, pomaže biljkama da rastu brže.

– “Warner Music” grupa godišnje od autorskih prava na pjesmu “Happy Birthday To You” zaradi blizu dva miliona američkih dolara.

– Muzika, kao seks i hrana, potiče otpuštanje dopamina u mozgu. Dopamin je neurotransmiter koji se aktivira u trenutku kad doživljavamo neko ugodno iskustvo. Njegova aktivacija utječe na osjećaj zadovoljstva, čini ljude više empatičnim, uspješnijim na poslu, fizički aktivnijim…

Izvor Avaz