Jedan od najpopularnijih američkih, ali i svjetskih bendova “Thievery Corporation” nastupiće na ovogodišnjem “Nektar OK festu”, koji će 19. 20. i 21. jula biti održan u Nacionalnom parku Sutjeska.Kako saopštavaju iz OK teama, posjetioce festivala očekuje pravi muzički i plesni spektakl fantastične postave benda “Thievery Corporation”, kojima će ovo ujedno biti i prvi nastup u Bosni i Hercegovini. “Osnivači benda su Rob Garza i Erik Hilton koje je 1995. godine u Vašingtonu povezala zajednička ljubav prema brazilskoj muzici i u godinama koje su usljedile postali su začetnici čitavog podžanra elektronske muzike sa primjesama regea, daba, hip hopa, indijske muzike, bosa nove, bez da su ikada upali u zamku kulturnog prisvajanja”, saopšteno je iz OK teama.

Dodaju da “Thievery Corporation” pjesme piše i izvodi na engleskom, francuskom, španskom, persijskom i drugim jezicima.”Sa toliko nevjerovatne muzike u svijetu, zašto bi se neko ograničio na samo jedan žanr? Dobili smo odgovor i na to, jer mnogo je lakše ostati u jednoj traci, nego uraditi žanrovski skok. Naši počeci bili su pod uticajem muzike iz cijelog svijeta. Htjeli smo da pravimo muziku za koju ne znate da li je snimljena danas ili prije deset godina”, govore članovi sastava.Kako navode iz OK teama, za ovaj bend je karakteristično da su do uspjeha i popularnosti, milionskih tiraža svojih albuma, nastupa na najprestižnijim svjetskim festivalima i prisutnosti u samom vrhu svjetske muzičke scene već gotovo 30 godina, stigli bez podrške velikih diskografskih kuća i visokobudžetnih spotova.

“Muzika benda ‘Thievery Corporation’ je uvijek gledala ka budućnosti, ali i odavala počast prošlosti, počevši od njihovog revolucionarnog debitantskog LP-a iz 1996. godine ‘Sounds From The Thievery Hi-Fi’, koji je u svijetu Garzu i Hiltona predstavio kao producente i postavio njihov kurs pionira elektronske muzike zasnovane na pjesmama sa veoma raznolikim vokalistima”, ističu organizatori.”Thievery Corporation” je prvo veliko muzičko ime koje je najavljeno za deseto po redu izdanje “Nektar OK festa, koji će i ove godine biti održan na jednoj od najljepših festivalskih lokacija u Evropi – Tjentište/Nacionalni park Sutjeska.

Izvor Nezavisne