Film “Elvis“ koji se pominje kao jedan od favorita za dodjelu prestižnog Oskara, nije spriječio organizatore dodjele američke nagrade Zlatna malina za najgora filmska ostvarenja, da Tomu Henksu koji glumi u tom filmu, dodjele tri nominacije za nagradu koja parodira Oskare.Glumac je ušao u uži izbor organizatora satiričnih trofeja za uloge menadžera Elvisa Prislija u biografskom filmu posvećenom “Elvisu“ i Đepeta u rimejku Diznijevog “Pinokija“.

Organizatori su naveli da je nastup Henksa u filmu “Elvis“ “najviše ismijana gluma 2022. godine“.Henks je zajedno sa svojim rastegljivim licem i smiješnim akcentom nominovan u posebnoj kategoriji “najgoreg para na ekranu“, dodali su organizatori.Ostvarenje “Pinokio“ jedan od od pet filmova nominovanih u kategoriji najgoreg filma. Na tom spisku je film “Plavuša”, priči o Merilin Monro.

Zlatna malina dodeljuje se od 1980. godine, a nominacije bira 1.000 članova istoimene fondacije, koja parodira američku Akademiju filmskih umjetnosti i nauka.Za prijem u tu fondaciju dovoljna je pretplata od 40 dolara godišnje.Pobjednici koji obično ne dođu na ceremoniju dodjele, dobijaju skulpturicu zlatno-žute maline koja košta 4.79 dolara.Pobjednici su svake godine proglašeni dan prije dodjele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka.

Izvor Nezavisne