Turisti koji žele ući u Aju Sofiju će od januara 2024. godine morati plaćati ulaz. Ovo je danas najavio turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoj.”Od 15. januara 2024. godine, stranci će plaćati ulazak u Aja Sofiju. Za turske državljanje koji dolaze u džamiju zbog obavljanja vjerskih potreba ulaz ostaje besplatan”, izjavio je.

Dodao je kako će ova nova praksa poboljšati sigurnost posjeta. Turci koji dolaze kako bi klanjali će ulaziti na jedan ulaz, a turisti na drugi. Nije naveo kolika će biti cijena ulaza.Podsjećamo, Vrhovni sud Turske je 2020. godine poništio odluku Vijeća ministara iz 1934. o pretvaranju Aje Sofije u Istanbulu u muzej. U julu iste godine je ponovo postala džamija. Otvorenju je prisustvovalo skoro 350.000 ljudi.

“Džamija Aja Sofija je kulturno nasljeđe cijelog čovječanstva. Bila je džamija i ponovo je postala džamija. Blizu 350.000 ljudi nalazi se oko Aja Sofije u želji da klanja džuma-namaz”, izjavio tada Erdogan.Crkva Svete Sofije oko hiljadu godina bila je najveći hram na svijetu, ali je kasnije pretvorena u glavnu džamiju Osmanskog carstva.

Izvor Klix.ba