Peto izdanje “Ubuntu Guitarfesta” biće održano u Banjaluci od 8. do 10. decembra u organizaciji Asocijacije gitarista “102 žice”, a centralna dešavanja ovogodišnjeg festivala su večernji koncerti u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.Riječ je o koncertu Romana Vjazovskog iz Ukrajine koji je zakazan za petak, 8. decembra, u 20 časova i o koncertu Antona Baranova iz Rusije, koji će biti održan dan poslije u istom terminu, a tokom tri festivalska dana biće organizovano i takmičenje u pet starosnih kategorija, masterklasovi, predavanja i prezentacije.Vjazovski dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj, iza sebe ima četiri studijska albuma, a publici u Banskom dvoru će se predstaviti na klasičnoj gitari.”Koncertne obaveze su ga dovele do skoro svake evropske zemlje, na Bliski istok, u Sjedinjene Američke Države, Japan, Kinu, Tajland i na najvažnije gitarističke festivale. Banjalučkoj publici će se predstaviti sa repertoarom sa posljednjeg albuma iz 2021. godine”, rekla je Nataša Jokić, organizator festivala i član žirija.

Na drugom koncertu nastupa Anton Baranov iz Rusije, gitarista koji je svjetski poznat od pobjede na takmičenju “Guitar Foundation of America” 2013. godine, kao i na više od 20 drugih prestižnih takmičenja širom svijeta.”Baranov će se predstaviti na romantičnoj gitari, koja je preteča današnje, savremene gitare. Repertoar će biti u skladu sa samim instrumentom koji je iz perioda 19. vijeka. Na repertoaru su Čajkovski, Korsakov, odnosno kompozicije koje prate instrument koji će publika prvi put čuti u Banskom dvoru”, dodala je Jokićeva, uz napomenu da Baranov gitaru svira od desete godine, a pored sviranja bavi se i predavanjima i masterklasovima.Mladi gitaristi će imati priliku da odmjere snage u pet starosnih kategorija, a ocjenjivaće ih međunarodni stručni žiri koji čine Radoš Malidžan, David Pavlovits, Neno Munitić, Aleksandar Rađenović, Medina Arnautović, Nataša Jokić, Roman Vjazovski i Anton Baranov.

“Imali smo iskustvo s online takmičenjima, a ove godine ponovo krećemo sa javnim predstavljanjem mladih gitarista. Većina festivala dešava se u martu i aprilu, tako da se oni pripremaju i tempiraju formu za taj period, tako da smo jako zadovoljni koliko se učesnika prijavilo”, objasnila je Jokićeva.Dodaje da se na festivalske aktivnosti prijavilo 60 učesnika, među kojima su i učesnici iz regiona, Njemačke, Austrije, a da će se u takmičarskom dijelu festivala predstaviti 30 učesnika.”Najbolje takmičare iz svake od pet kategorija očekuju vrijedne novčane nagrade koje su obezbijedili naši sponzori, bez kojih ove godine ne bismo ni održali festival”, pojasnila je Jokićeva.

Festival, kako je već spomenuto, donosi brojne radionice i predavanja, među kojima se izdvaja razgovor sa Vjazovskim na temu “Fokalna distonija kod muzičara”.”Ovo predavanje nije namijenjeno isključivo gitaristima, već svim instrumentalistima, učenicima i studentima, kao i njihovim profesorima, a biće održano u prostorijama Umjetničke škole ‘Vlado Milošević’ 10. decembra od 10 časova”, saopšteno je iz Asocijacije “102 žice”.Uz to, zanimljiva je i prezentacija Radoša Malidžana na kojoj će zainteresovani čuti više o internet stranici za učenje gitare svirajmogitaru.org, namijenjenoj slijepim i slabovidim osobama, a održava se na istoj lokaciji istog dana u terminu od 11 časova.”Individualne časove će držati David Pavlovits iz Mađarske, koji je profesor na Katedri za gitaru Fakulteta muzičke umjetnosti u Segedinu, Radoš Malidžan iz Crne Gore, profesor Umjetničke škole za muziku i balet ‘Vasa Pavić’ u Podgorici, Neno Munitić iz Hrvatske, gitarista, kompozitor i pedagog iz Omiša, te Medina Arnautović, profesorica iz Bihaća, i Aleksandar Rađenović iz Umjetničke škole ‘Vlado Milošević’ iz Banjaluke”, dodala je Jokićeva.

U okviru festivala Zoran Kuvač, banjalučki graditelj instrumenata, tradicionalno će održati radionicu o gitarama i njihovim specifičnostima.”Jako je bitno za zajednicu da ima ovakav festival i mi u našim klasama iz godine u godinu vidimo sve veći pomak. Festival je svoj život počeo pred samu koronu, ali bez obzira na sve svjetske i ekonomske probleme mislim da je bitno da istrajemo i da vidimo efekat na zajednicu u kojoj radimo i djelujemo”, navodi Jokićeva.Iz Asocijacije gitarista “102 žice” podsjećaju i na svoju festivalsku misiju.”Ubuntu je riječ afričkog porijekla koja predstavlja filozofiju života u kojoj je zajedništvo osnova za životni napredak svakog pojedinca i društva u cjelini. Nijedan čovjek ne može da se ostvari živeći sam, odvojen od zajednice. Ostvaruje se i napreduje samo u društvu. Kad svojim radom čini život zajednice boljim, i njegov život time postaje bolji. Festival dijeli istu viziju. Ovdje se tokom tri dana susreću ljudi iz gitarskog svijeta koji sarađujući utiču jedni na druge, a potom i na publiku, čineći tako našu zajednicu boljim mjestom za život”, javljaju iz Organizacije.”Ubuntu Guitarfest” je projekat Asocijacije i realizuje se po peti put uz podršku grada Banjaluke, te brojnih sponzora.

Izvor Nezavisne