Tradicionalne norme ponašanja i načina života podrazumevaju da žena do 30. godine treba da stupi u brak i da zasnuje porodicu. Ukoliko neka pređe tu godinu, roditelji i rodbina već počinju da se brinu za njenu budućnost, kao da život devojke zavisi od udaje i majčinstva. Nema potrebe isticati koliki pritisak one trpe od njihovih najrođenijih kada pređu preko te tridesete, a ostale su neudate.Završen fakultet, dobar izgled i uspešnost u poslu, po tradicionalnim shvatanjima, gotovo da su nevažni kada se uporede sa zasnivanjem porodice i udajom.Profesor bihevioralnih nauka na Londonskom univerzitetu, Paul Dolan, ističe da najnovija istraživanja pokazuju da tradicionalnoshvatanje uspeha jedne žene nema nikakve veze sa pravom srećom.

“Postoje jako dobra longitudinalna istraživanja kojima smo dobili čvrste rezultate, ali ću učiniti svima medveđu uslugu i samo ću reći: ako si muškarac, verovatno bi trebalo da se oženiš; ako si žena, bolje nemoj”,  rekao je profesor Dolan. Istraživanja su, dakle, pokazala da muškarcima brak pogoduje i da dobro utiče na njih.“Kada ste muškarac, u braku manje rizikujete, zarađujete više novca na poslu i živite malo duže. Žena, sa druge strane, to mora da trpi i umire ranije nego da se nikada nije udavala. Najzdravija i najsrećnija populaciona podgrupa su žene koje se nikada nisu udavale niti imale decu”, rekao je Dolan.

Drugi benefiti od braka po muškarce, imaju veze sa emocionalnom podrškom i sigurnošću, koje oženjeni muškarci osećaju kada preuzimaju poslovne rizike ili kada se razbole. Zbog preduzimanja manjeg rizika, brak povoljno utiče i na samo zdravlje muškarca, dok je primećeno da brak gotovo nema uticaj na zdravlje udatih žena. Primećeno je i da su udate žene u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama podložnije brojnim fizičkim i psihičkim obolenjima, nego što je to slučaj kod neudatih. Uvrežena stigma, po kojoj se zasnivanje porodice i udaja smatraju velikim, pa čak i glavnim uspehom svake žene, prema rečima doktora Dolana, posve negativno utiče na žene. One su izložene većem društvenom pritisku, često su meta kritika, osuda i podsmeha, što može kod njih da izazove nesreću.“Kada vidite slobodnu ženu od 40 godina koja nikada nije imala decu, pomislite: “Kakva šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati onog pravog i sve će se promeniti.” Ne, možda će upoznati pogrešnog muškarca i to će se promeniti. Možda će sresti tipa koji je čini manje srećnom i zdravom i pre će umreti”, rekao je profesor.

Izvor Krstarica