U vreme praznika depresija se javlja kod određenog broja ljudi koji inače na pate od ovog problema.Zamislite prazničnu sezonu – svetlucave lampice, topli zimski napici, melodije koje bude uspomene i osmesi svuda oko nas. Ovo doba godine, sa svojim šarenim dekoracijama i veselim okupljanjima, često nam donosi radost. Međutim, iza svetlucave fasade, za mnoge se krije tiha borba sa prazničnom depresijom – nevidljiva senka koja klati temelje ovog “najradosnijeg doba godine”.

Ovaj tekst je posvećen razumevanju i prevazilaženju ove tajanstvene strane praznika. Ako se vi ili neko koga poznajete borite sa ovim osećajem, znajte da niste sami. Nudimo vam uvid u simptome, razloge i, što je najvažnije, savete kako se izboriti sa ovim izazovom i vratiti prazničnoj čaroliji njen sjaj.

Simptomi praznične depresije

 • Umor koji ne prolazi nakon odmora
 • Problemi sa snom, bilo nesanica ili prekomerno spavanje
 • Promene u apetitu i težini
 • Odsustvo interesovanja za uobičajene aktivnosti
 • Iritabilnost i teškoće sa koncentracijom
 • Osećaji tuge, bezvrednosti ili beznadežnosti

Mogući uzroci

 • Sezonska depresija zbog smanjenog izlaganja sunčevoj svetlosti
 • Povećan stres i obaveze tokom praznika
 • Finansijski pritisak
 • Porodični stres i usamljenost
 • Razočaranje zbog neispunjenih očekivanja

Kako da se nosite s prazničnom depresijom

Nastavite s rutinom samopomoći – Ako obično trčite, meditirate ili idete na psihoterapiju, nastavite sa tim tokom praznika.

Postavite sebi realna očekivanja – Shvatite da praznici neće magično rešiti probleme. Budite realni u pogledu finansija i odnosa.

Ograničite svoje prisustvo na društvenim mrežama – Slike srećnih, idealizovanih praznika na društvenim mrežama često nisu realnost. Ograničite njihov uticaj na svoje raspoloženje.

Naučite da kažete “ne” – Ne morate učestvovati u svim prazničnim aktivnostima, posebno ako vam one donose stres.

Potražite podršku – Razgovarajte s prijateljima, porodicom ili profesionalcem ako vam je teško.

Praznici su vreme za radost, ali takođe mogu biti izazovno doba godine. Prepoznavanje simptoma i preduzimanje koraka za očuvanje mentalnog zdravlja ključni su za prevazilaženje praznične depresije.

Kako da pomognete prijatelju koji se bori s prazničnom depresijom

Ako primetite da se prijatelj bori sa prazničnom depresijom, vaša podrška može biti od velike pomoći. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Ponudite praktičnu pomoć – Praznici mogu biti preplavljujući sa obavezama. Ponudite konkretne načine pomoći, bilo da je to pomoć u kupovini, organizovanju događaja ili jednostavno društvo za šetnju.

Podstaknite ih na aktivnosti koje podižu raspoloženje – Predložite lagane aktivnosti poput šetnje u prirodi, gledanja omiljenog filma zajedno ili učestvovanja u nekom hobi-klubu.

Poštujte njihove granice – Ako prijatelj ne želi učestvovati u određenim prazničnim aktivnostima, to poštujte. Ne forsirajte ih da rade nešto što ih može dodatno uznemiriti.

Razgovarajte o osećanjima – Ohrabrite prijatelja da otvoreno razgovara o svojim osećanjima. Razgovor može pomoći da se smanji osećaj izolacije i usamljenosti.

Dajte informacije o profesionalnoj pomoći – Ako smatrate da je situacija ozbiljna, preporučite im da potraže profesionalnu pomoć. Informišite ih o mogućnostima savetovanja i podrške.

Ostanite u kontaktu – Redovno proveravajte kako su, čak i nakon praznika. Kontinuirana podrška može biti veoma važna.

Izvor 24 sedam