Prilikom obreda vjenčanja, mladenci se jedno drugom zaklinju na ljubav i vjernost do kraja života. Koliko često u praksi zaista bude tako?U idealnom svijetu, ljudi bi bili poput roda ili pingvina-monogamni i s obzirom na kompleksnost društvene zajednice u kojoj žive, sve bi bilo daleko jednostavnije. Jedan partner za cijeli život. Ipak, čovjek nije stvoren da bude monogaman. Priroda ga je napravila malo drugačijim. Preljuba je jedna od senki, koja stalno prijeti bračnoj zajednici. U svakom braku, pa i vezi, postoje krizni periodi, kada se stiče utisak da je varnica nestala i da se plamen ljubavi i strasti ugasio. U tim momentima, muškarci nerijetko traže seksualnu avanturu, kako bi povratili svoje samopouzdanje i ponovo osjetili uzbuđenje, koje se tokom godina provedenih sa svojom suprugom, izgubilo.

Da nas ne shvatite pogrešno, niko ne kaže da se žene takođe ne upuštaju u vanbračne avanture, ali studije dokazuju da muškarci ipak to čine češće. Problemi, krize u bračnom životu, preljube- česte su teme u psihološkim ordinacijama, ali ono što upada u oči i privlači pažnju jeste činjenica da u odnosu na broj neverstava, razvodi ipak izostaju. Drugim riječima, u većini slučajeva muškarci skoro nikada ne ostavljaju svoje žene zbog ljubavnica. Potencijalne razloge za takvu pojavu, možete pročitati u daljem tekstu.

Razvod je težak

Svako od nas poznaje bar jednu osobu koja je prošla kroz period razvoda. U ogromnoj većini slučajeva, radi se o mukotrpnom procesu koji nerijetko ostavlja posljedice na psihičko zdravlje čoveka. Svako bi da izbjegne razvod, ukoliko je to moguće, jer nije lako staviti tačku na jedan period u životu i rastati se sa osobom koju ste nekada mnogo voljeli i sa kojom ste imali namjeru da provedete život.Razvod stvara osjećaj ličnog neuspjeha i nameće pitanje: Kako su ubijena ona predivna osjećanja sa početka? Čak i kada razmišljanje ne ide u tom pravcu, advokati, troškovi, davanje objašnjenja i istresanje „prljavog veša“ pred nepoznatim ljudima (sudijama i advokatima) i podjela imovine je nešto o čemu biste definitivno morali da mislite u nekoliko narednih mjeseci ili godina! Na samu pomisao na sve prethodno navedeno, većina muškaraca odluči da ipak ostane tu gdje jeste-pored svoje supruge.

Faktor rizika

Šta ako nakon mukotrpnog procesa razvoda muškarac shvati da je pogriješio i poželi da se vrati svojoj ženi? Da li je ljubavnica zaista bolji izbor ili se to samo tako čini? Ova pitanja motivišu muškarce da odustanu od preduzimanja koraka napred – nesigurnost da li je to korak napred ili dva nazad.U ljubavnicama muškarci traže ono što misle da njihovim ženama ili u odnosu sa ženom nedostaje. Početak je uglavnom sladak i predstavlja pravo osveženje. Međutim, u svakom odnosu nešto nedostaje. Našavši nešto što trenutno nedostaje, postoji mogućnost da se na drugoj strani izgubi mnogo više. Svijest o tome vraća nazad.

Djeca i osuda društva

Ukoliko su u braku rođena djeca, stvar se dosta komplikuje. Ukoliko je muškarac vezan za svoju djecu, sama pomisao da ih izlaže stresu i da ih manje viđa, predstavljaće pakao. Mnogi brakovi opstaju samo zbog djece, pri čemu su roditelji spremni i da zanemare sopstvenu sreću.S druge strane, ostaviti djecu zbog druge žene, apsolutno je neprihvatljiv oblik društvenog ponašanje. Oštra osuda i pritisak okoline je nešto sa čime bi muškarac morao da se nosi. Da li je u stanju?Nikada nije kasno da se nesuglasice i konflikt riješe. Potrebna je volja, strpljenje, pokušaj stavljanja u položaj svog partnera, razumijevanje, praštanje, ali je sama želja za prevazilaženjem krize presudna. Ne treba oklijevati u traženju stručne pomoći. Sa njom je mnogo lakše, piše ženski magazin.

Izvor Nezavisne