Чувени магазин “Форбс” објавио је листу процјене пет најбогатијих рок састава данашњице, уз зараду за претходну годину, а убједљиво прво мјесто заузели су ирски великани “У2” са скоро двије милијарде долара на својим рачунима.Рок музика можда нема културни утицај какав је имала прије неколико деценија, али највећи рок бендови данашњице и даље зарађују огромне суме новца, како од старе славе, тако и од нових радова. Иако рокенрол као жанр губи битку са поп музиком на топ-листама, велика ветеранска рок имена и даље зарађују импресивне суме и настављају да утичу на музичку и културну сцену, како преко турнеја, тако и преко продаје ауторских права на њихову музику.

“У2” (1,8 милијарди долара)

Мало бендова може рећи да су се њихови чланови држали заједно скоро пола вијека без персоналних промјена, али чланови бенда У2”, пјевач Боно Вокс, гитариста Еџ, басиста Адам Клејтон и бубњар Лари Мулен, упознали су се прије 46 година и још раде заједно. Укључујући продају музике, свјетске турнеје или резиденцијалне наступе у Лас Вегасу, те посебно мудра улагања у компаније попут “Фејсбука” и “Гугла”, чланови бенда “У2” су у протекле четири деценије зарадили право богатство. Финансијски, они сада заједно вриједе око 1,8 милијарди долара, што је довољно за рекорд и прво мјесто листе рок богаташа.

“Ролингстонси” (1,45 милијарди долара)

Највећи рок бенд на свијету је можда продао више од 240 милиона плоча, али прави новац је очигледно на турнејама, а њихова турнеја “А Биггер Банг” од 147 наступа 2005 – 2007. и даље је рангирана као четврта на свијету са највећом зарадом икада. Њихов прошлогодишњи концертни излазак у САД под називом “Без филтера” постао је најуспјешнија рок турнеја године са зарадом већом од 130 милиона долара или скоро 10 милиона долара за ноћ. Рачунајући бројна издања, стриминг и продају ауторских права те вјешто вођење финансија под контролом фронтмена Мика Џегера, то је било довољно за процјену да бенд тренутно вриједи више од 1,45 милијарди долара.

“Металика” (1,25 милијарди долара)

Основана 1981. године, “Металика” је редефинисала хеви метал звук те значајно утицала на друге музичаре и милионе обожавалаца. Након више од четири деценије и даље су један од бендова са највећом зарадом на свијету, продавши више од 150 милиона албума широм свијета. “Форбс” је процијенио да су легендарни музичари зарадили 400 милиона долара само од своје “World Wired” турнеје, која је почела 2016. године. Протекле године објавили су луксузна реиздања својих кључних албума попут чувеног албума “Black” те издали нови сингл као најаву за студијски албум. Пошто су они једни од ријетких музичара који имају власничка права на стриминг зараду преко властите етикете, јасно је зашто њихово богатство има укупну нето вриједност од 1,25 милијарди америчких долара.

“Битлси” (1,2 милијарде долара)

Иако “Битлси” не постоје више од пола вијека, њихов бренд и даље доноси огромну зараду. Они се нашироко сматрају модерним оснивачима по­п и ро­к звука и свако њихово издање апсолутно изазива помаму фанова попут луксузног бокс сета “Револвер” објављеног протекле године. Само са Полом Мекартнијем и Рингом Старом као преосталим живим члановима ливерпулске четворке, они одржавају институцију групе са нето вриједношћу од око 1,2 милијарде долара зараде од безбројних коришћења њихове музике.

“Пинк Флојд” (800 милиона долара)

Легендарни бенд “Пинк Флојд” се вратио први пут након скоро три деценије новом ауторском музиком, а њихова антиратна пјесма “Рисе уп”, објављена прошле године, представља прву нову музику британског бенда од “The Division Bell” из 1994. године. Иако је рекламиран као јединствени догађај као одговор групе на рат у Украјини, ипак је послао обожаваоце њихове музике да јуре низ листу 55-годишње историје бенда купујући њихова стара издања, што је додатно напунило ионако пуне џепове чланова групе током прошле године. Заједничка нето вриједност свих чланова бенда (укључујући и Роџера Вотерса) је скоро 800 милиона долара, а након објаве 18 живих албума из 1972. године, за стриминг крајем прошле године, зарада ће сигурно бити и већа.

Појединац

Гледајући појединачно, најбогатији појединац од рок музичара је сер Пол Мекартни, који осим зараде од “Битлса” има огромне приходе од соло каријере те продаје своје музике за комерцијалне сврхе. Он је током претходних шест деценија рада скупио импресивну 1,1 милијарду долара на свом рачуну остављајући иза себе Бона Вокса, Елтона Џона и Бруса Спрингстина.

Izvor Glas Srpske