Većina ljudi ne zna da saunu treba koristiti samo 15 minuta dnevno i da nije preporučljiva za ljude koji imaju neke od zdravstvenih tegoba. Brojne su prednosti za tijelo i zdravlje, stručnjaci ističu da korištenje saune može biti štetno ako se pretjera.

15 minuta

Sauna je dio kulture i načina života u Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, Rusiji… Posjeta sauni svoju ekspanziju doživjela je poslije Drugog svjetskog rata. Postoji nekoliko različitih vrsta sauna, ali svaka od njih donosi određene prednosti za tijelo i zdravlje, smatraju stručnjaci.Istraživanja na ovu temu su pokazala da redovno korištenje saune prvenstveno podstiče gubitak težine, ubrzava metabolizam, čisti kožu, djeluje protivupalno, poboljšava cirkulaciju, otvara disajne puteve, pomaže u borbi protiv stresa i poboljšava rad i zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.Uprkos brojnim prednostima, jedna stvar je ključna. Korištenje saune može biti štetno ako se pretjera, upozoravaju stručnjaci. Boravak u sauni duži od 15 minuta može dovesti do neželjenih posljedica kao što su dehidracija i ubrzani rad srca.

Bolest srca

Ne smijete koristiti saunu ako bolujete od epilepsije i bolesti srca i krvnih sudova, ako imate ugrađen stent i pejsmejker, miokarditis, endokarditis i degenerativne bolesti srca sa anginom pektoris.Također, ljekari ističu da trudnice, osobe s oslabljenim imunološkim sistemom i svi koji se oporavljaju od operacije ne bi trebalo da koriste saunu. Savjet je i da poslije jela i alkoholnih pića treba preskočiti ulazak u saunu.

Izvor Avaz