Резултати најновијег истраживања, објављени у часопису “Би-Ем-Џеј паблик хелт”, показали су да се гејмери суочавају са неповатним губитком слуха и тинитусом, пренио је “Скај њуз”.Према око 14 одвојених студија, уз учешће више од 50.000 људи, утврђено је да се собе које играју игрице на рачунару излажу прекомјерној буци која често прелази безбједни лимит.

Проблеми са слухом могу се погоршати код људи који играју игрице дужи временски период. У игрицама се често чује пуцњава ватреног оружја, што је веома гласно.Студију је провео тим стручњака Свјетске здравствене организације и Универзитета у Јужној Каролини.Научници упозоравају да се мора учинити више да се укаже на ризике играња игрица, посебно знајући колико је то популарно међу дјецом и тинејџерима.

“Потребно је иницирати образовање и подизање свијести о ризицима гејминга како би се промовисале здравије навике и пракса”, кажу научници.Према овом истраживању, оно што је на неки начин дозвољено је изложеност звуку од 83 децибела у периоду од 20 часова седмично, 86 децибела 10 часова, а 98 децибела само 38 минута током седмице.Дјеца могу безбједно да слушају 83 децибела око 6,5 часова и 98 децибела 12 минута.

Izvor Glas Srpske