Постоји неписани цјеновник за све оне домаће обичаје на којима је парола “дај колико даш”, а заправо су суме врло прецизно одређене.Срби су познати по томе што воле и умију лијепо да се забаве. Наравно новци и коверте увијек буду проблем односно вечна недоумица, кад стигне позивница за свадбу, јесте колико је новца довољно ставити у коверту као поклон. Некоме је 50 евра превише, а некоме минимум. Ево како изгледа једна од рачуница за коверту за вјенчање, а зависи од тога колико сте блиски с младенцима.Постоји неписани цјеновник за све оне домаће обичаје на којима је парола “дај колико даш”, а заправо су суме врло прецизно одређене.

“Колико новца да дам, а да се не осрамотим”, многима се врти по глави, па и једном Србину који је јавно затражио савјет.”Некада је обичај био 100 евра, али то је било давно, а инфлација ударила. Колико се сад носи у коверти? Београд је у питању”, упитао је он. Убрзо су услиедили најразличитији одговори, међу којима је било шаљивих, али и оних врло логичних.”Стави 500, нека иде живот”, гласио је први, а затим су се надовезали остали. Један од њих добио је највише лајкова.Незванични цјеновник српске свадбе изгледа отприлике овако и може да варира од града до града, али пред вама је онај најскупљи, престонички.

Припремање свадбе за младенце је постао бизнис

Основица је 50 евра по особи, а онда на то додајте сљедеће:

  • близак си с младенцима: додај 50 евра,
  • кум си: додај 50 евра минимално,
  • богат си: додај 50 евра,
  • желиш да сви знају да си богат: додај 100 евра
  • јако сиромашан: додај мање од 50 евра или смисли изговор да не идеш

“Припремање свадбе у Србији за младенце је постао бизнис. Гледа се уложено и добијено, што је јако јадно. Стави колико си у могућности и колико мислиш да је у реду”, коментарисао је други Србин.”Минимум колико можеш платити је онолико колико младенци дају за тебе – цијена столице, тј. хране, тако да им ниси трошак”, савјетовао је трећи.”Мени је 50 евра по ‘столици’ у реду. Значи моја жена и ја кад идемо дајемо 100 евра. Када смо ишли код родбине сви као породица, пошто нас је било више, рачунали смо сви по 50 евра у једну куверту и то је то. Мислим да је то сасвим у реду. Ако је до новца проблем онда нису требали ни да зову”, гласио је још један од коментара.Наравно, прави домаћини и пријатељи зову вас на свадбу да се заједно провеселите али овакви народски цјеновници и служе како би поред ића и пића, и гости, али и младенци знали како да се преброје и шта отприлике да очекују.

Izvor Glas Srpske