Од спуштање ролетни до бијеле буке, чинимо све што можемо како бисмо створили савршено окружење за спавање.Али врло је вјероватно да нисте размишљали о томе како мирише ваша спаваћа соба. Испоставило се да мириси које осјећате док покушавате да утонете у сан могу имати велики утицај на количину и квалитет вашег сна.Постоје неки мириси који нас могу учинити буднијима, док су други еквивалент успаванки.Хана Чапман, оснивачица Ава Мај Аромас, удружила се с КарлГасиа, стручњаком о спавању, како би све објаснила.

– Неки вас мириси могу учинити буднијима, попут цитруса и пеперминта. Пеперминт има оштру, освјежавајућу арому и доказано је да његов мирис повећава будност и фокус. То је зато што се вјерује да мириси менте стимулише хипокампус, дио мозга који је одговоран за памћење и будност. Цитруси такође стимулишу овај дио мозга – с мирисима лимуна, лимете, наранџе и грејпа такође се сматра да имају окрепљујући учинак на ниво тегоба и цјелокупно стање ума – објасниле су.

И наука то потврђује. Студија из 2008. на Универзитету Синсинати истраживала је утицај биљних етеричних уља на когницију и расположење.Истраживачи су распршили папрену менту у соби с испитаницима и открили да повећава будност.Мириси цитруса, попут лимуна и наранџе, познати су по својим окрепљујућим својствима, савршеним за помоћ да се осјећате пуни енергије.

Међутим, на исти начин на који нас неки мириси охрабрују, други нас опуштају и смирују, због тога Чапман предлаже кориштење етеричних уља у вашој ноћној рутини.- Додавање одређених мириса вашој рутини спавања, било да се ради о локалној упораби етеричних уља или кроз уљни дифузер, може бити корисно – каже она.- Прво је важно одабрати мирис који ће вам бити угодан и опуштајући јер је то лични избор. Интегрирање истог мириса више пута може бити корисно јер ће након неког времена ваш мозак повезати мирис са сном и опуштањем – савјетује.

Izvor Glas Srpske