“Raposado tequilla” најбоље је жестоко алкохолно пиће на свијету.Ову престижну титулу му је додијелио сајт “Taste atlas”, а мексички бренд добио је оцјену 4,4 од могућих пет звјездица.А становнике овог поднебља и љубитеље добре чашице, свакако може обрадовати чињеница да су се на овој листи нашла и нека добропозната пића.”Виљамовка” из Србије сматра се трећом најбољом “жестом” на свијету, а уцјена коју су јој додијелили стручњаци идентична је оцјени мексичке текиле, односно 4,4.

Још двије српске ракије, нашле су се на овом списку и високо су котиране.Укус и квалитет “Шљивовице” и оцјена 4,1 био је довољан да ова ракија заузима 19 мјесто на свијету, а идентичну оцјену има и “Дуњевача”, с тим што је она на 25. мјесту на свијету.Још једна ракија из регије добила је високу оцјену, а ријеч је о “Славонској ракији”, која је проглашена за 15. најбољу.

Када је ријеч о најбољих десет, поред поменуте “Рапосадо текиле” и “Виљамовке”, листу попуњавају “Islay Scotch-škotski виски”, холандски “Gin”, француски “Cognac”, “London Dry Gin” из Енглеске, “Армагнац” Француска, “Higland Scotch”, “Рум Агрицоле” и “Ламбаног” из Филипина.Од познатих свјетских брендове, међу 50 су и бурбон, водка, метакса..

Izvor Glas Srpske