Четири уређаја су робусни “гутачи” електричне енергије у домаћинствима – машине за прање (и сушење) веша, прање посуђа, фрижидери и телевизори. Барем три од та четири уређаја посједује скоро свако домаћинство.Енергетски институт “Хрвоје Пожар” из Загреба спровео је пројекат “Уштеди енергију!” дајући грађанима савјете за енергетски ефикасно коришћење кућних уређаја, преноси poslovni.hr.Ево шта савјетују…

Машине за прање суђа

Умjесто прања „на руке“, препоручује се коришћење машине за прање суђа јер се тиме штеде и електрична енергија и вода. Такође се препоручује коришћење кратког програма прања с ниским температурама.Што је капацитет машине за суђе већи, то је већа и потрошња електричне енергије и воде. Стога је савјет да се прије куповине машине узме у обзир колике су потребе домаћинства за прањем. Савјет је и да се прије почетка прања простор машине добро попуни, а посуђе у њу сложи тако да се максимално искористи простор.

Машине за прање и сушење веша

Будући да средства за прање веша и омекшивачи загађују околину, стручњаци препоручују њихову умерену употребу. И код машине за веш препоручује се прање на нижим температурама јер је тада потрошња енергије знатно мања.Бубањ не треба натрпавати до врха, али ни прати “пола бубња”. Стручњаци кажу да је машина пуна кад вам стане шака у бубањ без притискања одјеће. И у овом случају вреди правило: што је већи капацитет машине, већа је потрошња енергије и воде. Комбиновани уређаји – за прање и сушење веша у једном мање су ефикасни од појединачних. Стручњаци савјетују машинско прање у вријеме ниже тарифе. Исто вреди и за машину за суђе.

Телевизори

Код телевизора вреди правило “величина је битна” јер већи екран значи и већу потрошњу енергије. Најбоље искуство гледања добићете када екран заузима приближно 40 одсто вашег видног поља. Стога је савјет да величина екрана телевизора буде прилагођена величини просторије. Такође, стручњаци савјетују да се телевизор не држи укључен када у просторији нема никога.Код куповине телевизора ваљало би дати предност онима вишег енергетског разреда. Важна је и напомена да уређаји попут телевизора или рачунара троше струју и када су у стендбај начину рада па их је најбоље сасвим искључити из струје када се не користе.

Фрижидери

Велики “гутачи” енергије у домаћинствима су и фрижидери. Но, будући да се без њих не може, савјет је да се, ради ефикасног трошења енергије, у њима одржава равномјерна температура од 5 степени Целзијуса уз препоруку да се купи фрижидер с дигиталним термостатом јер је такав прецизнији. Фрижидер би требало поставити што даље од извора топлоте, шпорета и рерни, али и даље од сунчевих зрака.Такође, фрижидер би требало да буде одмакнут од зида како би се омогућило струјање ваздуха око његовог задњег диела. У фрижидер не би требало стављати топле намирнице нити га претрпавати. Препорука је да се фрижидер што мање отвара и што краће држи отворен. Важно је редовно га чистити и водити рачуна да унутрашњост буде сува.

Izvor Glas Srpske