Najpopularnija rock grupa bivše Jugoslavije, Bijelo dugme, sprema veliku turneju povodom 50 godina postojanja.To je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio Alen Islamović, legendarni vokal kultnog sarajevskog benda, koji je značajni jubilej najavio novogodišnjim koncertom u Herceg Novom.”Tim nastupom, Goran Bregović, Tifa (Mladen Vojičić op.a.) i ja smo čestitali grupi Bijelo dugme 50 godina postojanja. Najzaslužniji za sve to je, naravno, Brega. Ostavili smo neki signal javnosti i našim fanovima da se sprema ta velika turneja“, otkrio je Islamović za Radiosarajevo.ba.Detalji oko turneje bit će objavljeni uskoro, a zasad je sigurno kako će, uz Alena, dio nje biti Brega i Tifa.

“Održat ćemo seriju koncerata, a detaljne informacije objavit će naš izvršni producent Adis Gojak vrlo brzo, za nekih mjesec do mjesec i po dana, dok se ne završi kompletna organizacija i spisak učesnika. Nas trojica smo dali punomoć i poslali poruku da smo voljni svirati. Ko će biti još, vidjet ćemo”, kazao je Islamović.Ono što će posebno obradovati fanove popularnih Dugmića je da će ova turneja biti isključivo rock and roll karaktera.”U nekom zajedničkom dogovoru odlučili smo da bi se bavili rock and rollom, odnosno da bi se taj koncept koncerta osmislio na toj bazi”, istakao je Islamović.Nepoznanica je da li će prvi pjevač DugmetaŽeljko Bebek, biti dio turneje.

“Bebek nije ni bio s nama svih ovih 14 godina koliko radimo ovu priču s Orkestrom za svadbe i sahrane. To već traje jako dugo i nastupili smo po cijelom svijetu. Obišli smo i Kanadu, Australiju i Ameriku, gdje smo bili po dva-tri puta. ‘Prokrstarili’ smo i Europom tri-četiri kruga. Kada se sve sabere, odradili smo sigurno preko 100 koncerata“, rekao je Islamović i nastavio:”Da li će nam se Bebek pridružiti, zaista ne znam. Nisam informisan da li on ima volje i želi li biti dio toga. Uostalom, ne želim komentarisati njegove odluke. To je do njega”.Osvrnuo se Islamović i na odnose s Tifom, s kojim je prije nekoliko godina imao i fizički obračun.”Nismo mi ni imali nekih nesporazuma. Da je tu bilo nešto ‘čvršće’, ne bih ja tu ni svirao dalje, a ni on vjerovatno. Mi smo zajedno na bini od tog nekog navodnog nesporazuma. U OK smo odnosima. Ne ručamo zajedno, ali smo dobro raspoloženi na bini“, otkrio je Islamović.

Nova ploča

Još jedno iznenađenje za fanove trebala bi biti nova ploča Bijelog dugmeta, koja se dugo priželjkuje. No, Islamović je ostao prilično tajnovit u vezi toga.”Sve te priče oko novog albuma su na stolu. Postoji mogućnost da se izbaci neka LP ploča za 50. godišnjicu na kojoj bi bili svi najveći hitovi Bijelog dugmeta. Sve stoji i sve ćemo znati za nekih mjesec i po dana”, kazao je Islamović.Dok svira s Dugmetom, Islamović paralelno nastupa i sa svojim bendom, a radi i na samostalnim projektima.

“Postavio sam svoj digitalni studio u Bihaću, te osnovao agenciju za izdavanje nosača zvuka i video materijala. To je neka mala diskografska kuća koja će krenuti s radom ove godine. U završnim pregovorima sam s Hayat produkcijom oko mog novog projekta, ali i projekata Zlatana Ćehića, bivšeg basiste Divljih jagoda, kao i grupe Euforija. To su neka tri projekta koja ćemo raditi ove godine”, istakao je Islamović.

Njegov novi solistički album je uveliko u pripremi.”Planiram izbaciti i novi samostalni CD. Imam već 12 pjesama. Možda tu uskoči još neka. S vlastitim studijom je sve lakše. Onako sam uvijek bio pod nekim pritiscima i drago mi je što ću ovaj album raditi u svom vlastitom studiju”, dodao je Islamović za Radiosarajevo.ba.

Izvor Radio Sarajevo